logo

Ziua Ușilor Deschise la USMF „Nicolae Testemițanu”


https://www.ipn.md/index.php/ro/ziua-usilor-deschise-la-usmf-nicolae-testemitanu-7542_1065822.html

Astăzi, 26 mai 2018, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-a deschis larg ușile pentru cei care doresc să îmbrățișeze una dintre cele mai nobile profesii – cea de medic sau farmacist. Peste 350 de tineri și părinți au pășit pragul instituției noastre, fiind întâmpinați de studenții USMF „Nicolae Testemițanu” care le-au oferit pliante, semne de carte și ediția specială a ziarului Medicus - Admitere 2018.

Vizitatorii au avut parte de un program divers și captivant, care a inclus excursii la Centrul Stomatologic Universitar și Clinica Universitară Stomatologică, unde s-au familiarizat cu tehnicile și metodele avansate de formare a medicilor stomatologi.

Un alt punct de atracție a fost Muzeul de anatomie a omului, unic în Europa, unde sunt expuse cca 3000 de articole anatomice pe o suprafaţă totală de 400 m2.

De asemenea, tinerii au vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală – cel mai performant din regiunea Europei de Est, care implementează metode moderne în formarea viitorilor medici, pentru dezvoltarea abilităților de comunicare cu pacienții, lucru în echipă și de luare a deciziilor clinice.

Iar pentru a se simți cu adevărat în pielea unui medic, în premieră, vizitatorii au participat și la workshopuri tematice: Simulare în medicină, Examinarea pacientului, Ajutorul medical de urgență și Simulare în stomatologie, unde fiecare dintre ei a avut ocazia să învețe cum să acționeze în situații de urgență, să descopere lucruri noi și utile.

Ana Uncu va absolvi în acest an Liceul din Ștefan Vodă și a declarat că și-ar dori să-și continue studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”. „Mi-a plăcut foarte mult la Muzeul de anatomie a omului, este ceva deosebit, iar sălile de studii și laboratoarele sunt foarte bine dotate cu echipament performant”, a menționat eleva.

„Am aflat foarte multe lucruri noi, ceea ce la școală nu învățăm. De exemplu am avut posibilitatea să vedem cum este corect să acorzi primul ajutor medical de urgență”, a spus Valeria Caraman, eleva Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender. Ea a menționat că a rămas impresionată de cele văzute la Universitate, în special - Centrul de Simulare, iar gazdele au fost prietenoase încât s-a simțit ca acasă.

Andrei Gorceac ne-a mărturisit că a venit astăzi la acest eveniment împreună cu fiul său tocmai din orașul Tighina. „Eu sunt medic și mi-ar plăcea ca fiul meu să-mi urmeze calea, iar datorită faptului că azi am avut parte de multe momente interesante și am fost primiți cu căldură, consider că îl va motiva mai ușor să se decidă”, a spus părintele.

Absolvenții de licee și colegii au avut o întâlnire cu administrația Universității, reprezentată de rector, prorectori, decani, prodecani și șefi de catedre, membri ai Comisiei de admitere, care le-au oferit mai multe detalii despre oferta educațională a USMF „Nicolae Testemițanu” pentru anul universitar 2018-2019, procesul de instruire și cercetare medicală, activitatea clinică și cea de cooperare internațională ale instituției.

Ulterior, tinerii s-au deplasat în campusul universitar din regiunea Mălina Mică, unde au vizitat aulele, sălile de studii și laboratoarele din Blocul didactic nr. 2 a Facultății de Farmacie, Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”, Centrul de Evaluare Academică din incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Biblioteca Științifică Medicală – una din cele mai moderne instituții info-documentare din țară, Campusul studențesc (căminele, cantinele, Complexul Sportiv Universitar) şi alte obiective ale USMF „Nicolae Testemițanu”.

Tot aici, oaspeții au mers și la Aleea savanților și medicilor iluștri, unde au aflat informații despre personalitățile notorii care au pus bazele învățământului superior medical și farmaceutic și au contribuit substanțial la dezvoltarea sistemului național de sănătate.

Departamentul Comunicare și Relații Publice
IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie
”Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova

Tel.: 022 205 235, 0.79 087 267


DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.