logo

Ziua Lucrătorului din Agricultură, marcată la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/ziua-lucratorului-din-agricultura-marcata-la-chisinau-7967_1038409.html

„Anul 2017 este un an agricol bun în ceea ce ține de calitatea producției, dar și cantitatea recoltei, în pofida provocărilor naturii”, susține ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bâtca. În cadrul unei ceremonii festive cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură, ministrul a declarat că acest lucru se datorează eforturilor depuse de către agricultori, iar această sărbătoare este un prilej pentru a aduce un omagiu tuturor celor care prin munca lor ne asigură pâinea cea de toate zilele, transmite IPN.

„Mă bucur că ați depus eforturi și în acest an la capitolul recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase, fiind înregistrată o creștere comparativ cu anul trecut. În medie pe țară s-a obținut 3,8 tone de grâu la hectar, iar în raioanele de nord a fost depășită cantitatea de patru tone per hectar”, notat ministrul.

Vasile Bâtca a menționat că în procesele de recoltare au fost implicate 3500 de combine, jumătate dintre care sunt performante. S-au recoltat 1,17 milioane tone de grâu, ceea ce este suficient pentru a asigura țara cu pâine, ba mai mult sunt rezerve ce pot fi oferite pentru export. Ministrul a mai spus că autoritățile sunt gata să acorde sprijin agricultorilor în procesele de inițiere a proiectelor noi, pentru a implementa tehnologii avansate. În acest sens, pe parcursul anului curent din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, pentru agricultori au fost acordați sub formă de subvenții circa 238,2 milioane de lei.

Prezent la eveniment, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ion Balan, a declarat că la fiecare sfârșit de an, agricultorii își fac totalurile obținute. Fiecare an este deosebit în felul lui, dar cu toate acestea agricultura Republicii Moldova înregistrează progrese vizibile și o dezvoltare consistentă și calitativă.

Participanții la festivitate au urmărit un concert susținut de artiști autohtoni, iar cele mai bune practici din agricultură au fost premiate.