logo

Ziua Iei – sărbătoarea portului tradiţional


https://www.ipn.md/index.php/ro/ziua-iei-sarbatoarea-portului-traditional-7967_1013548.html

De Ziua Iei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în colaborare cu Ministerul Culturii, au organizat o paradă a ielor , transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mihai Ursu, a spus că Ziua Iei nu a fost fixată de o instituţie anume, ci promovată de reţelele de socializare şi comunităţile culturale, iubitoare de folclor. Acest act de respect faţă de ie s-a transformat într-un simbol al identităţii culturale din Republica Moldova.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a spus că în Moldova astăzi, 24 iunie, se sărbătoreşte nu doar Ziua Iei, dar şi Ziua Sânzienelor. Oficialul a adăugat că ceea ce determină identitatea culturală a Moldovei este folclorul, patrimoniul imaterial expresiv, prin portul popular.

De Ziua Iei, mai multe organizaţii culturale de promovare a patrimoniului au organizat un concurs, în care participanţii au postat pe reţelele de socializare  fotografii  îmbrăcaţi în ie.

Silvia Zagoreanu, interpretă de folclor şi specialist principal la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), a luat premiul pentru cea mai frumoasă ie în cadrul concursului „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”. De asemenea i-a fost decernată o diplomă pentru contribuţie în dezvoltarea patrimoniului naţional. În acţiunele de anul acesta, artista a mai oferit Ministerului Culturii 12  piese vestimentare pentru parada ielor.

Mariana Dobzeu, specialist în meşteşuguri practicate de femei, la CNCPPCI, a spus că ia este cea mai importantă piesă din portul popular. „Ia tradiţională se caracterizează prin elemente nelipsite cum sunt: altiţa, creţuri, râuri. Este ia care reprezintă toate zonele folclorice. Pentru Moldova, cromatic ar fi un roşu stins, negru stins, nu prea stridente, în zona de centru pe ie este şi galben sau alb. Pe altiţă, de obicei, este ornamentul care nu se mai repetă. Nu se reflectă floarea în naturaleţea ei, ci un simbol geometric care se amplasează pe toată ia”, a spus Mariana Dobzeu.

Sărbătoarea Iei  se află la cea de-a treia ediţie în Republica Moldova.