logo

Zinaida Popa: Tot ce este bun este susținut de Consiliu


https://www.ipn.md/index.php/ro/zinaida-popa-tot-ce-este-bun-este-sustinut-de-8004_1091744.html

Colectările de bani de la părinți pentru reparații sau alte lucrări de mentenanță în instituțiile preșcolare sau de învățământ arată că domeniul e finanțat insuficient. Dar nimeni nu vrea să-i curgă din pod – nici personalul instituțiilor, nici părinții care-și vor copiii sănătoși, antrenați într-un proces normal de educație, a remarcat Zinaida Popa, consilieră din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău, în cadrul dezbaterii publice: „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

În acest mod ea s-a raliat opiniei colegului său de panel Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, care a spus că bugetul anual în domeniu ar trebui să fie „ nu de 169, ci de 600 de milioane de lei”.

Consiliera a pledat pentru sporirea alocațiilor destinate instituțiilor de instruire a copiilor. „Noi trebuie să investim și să oferim foarte țintit banii, egal și echitabil, fără a crea privilegii pentru unii și dezavantaje pentru alții. Astfel părinții nu vor fi puși în situația să colecteze bani... Dar în condițiile când apar probleme cu podul sau cu un perete (din interiorul edificiului), iar alocații  nu se fac, părintele ce să facă? Ce să facă acel educator? Nu vrea nici el să stea în asemenea condiții. Ce să facă directorul dacă n-are resurse financiare? Iată motivul care pune începutul acestor colectări ilegale”, a spus  Zinaida Popa, specificând că se cer investiții masive, țintite, făcute echitabil și egal. „Să nu iasă că unora le „dăm” și eficientizare energetică, și dotare, și spații educative, bazine, iar altora nu le asigurăm nici minimul elementar”.

În replică, șeful-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, spune că există o echitate în gestionarea banilor municipalității.

„Noi am făcut o inventariere a tuturor spațiilor din toate instituțiile educaționale din municipiul Chișinău și ne-am stabilit prioritățile pentru executarea unor lucrări de reparație. Pentru acest an prioritară a fost reparația acoperișurilor, blocurilor alimentare, blocurilor sanitare, schimbarea tâmplăriei. Vom avea lucrări în instituțiile educaționale și după 1 septembrie. E vorba de lucrări care vor începe după ce în urma procedurilor de achiziții s-au făcut economii, sumele economisite sunt folosite la solicitarea directorilor. Dar lucrările vor avea loc astfel încât să nu deranjeze procesul educațional”, a spus Andrei Pavaloi.

Moderatorul a solicitat opinia consilierei PAS și pe acel segment al discuției care a vizat alimentația copiilor în instituțiile de învățământ. Scumpirile generate de crizele externe au dat la pământ bugetele planificate, majorarea alocațiilor urmând să fie transpusă în fapt.

„E necesar să se știe că alimentația din instituțiile de învățământ este asigurată din bugetul de stat, nu din banii municipalității. Deciziile la nivel central au fost luate, iar consiliul municipal a asigurat corelarea bugetului, asumându-și cheltuielile respective... Sumele alocate pentru alimentarea unui copil au crescut pe zi cu 20 la sută. Urmează să avem o comunicare în continuare pentru a echilibra anumite momente. Consilierii sunt conștienți (de imperative). A fost votată și corelarea bugetului, și programul de 30 de milioane de lei referitor la grupele prelungite. Noi, ca aleși locali, suntem contactați de părinți și știm că este o problemă. Tot ce este bun, este susținut de Consiliu”, a relevat consiliera.