logo

Zinaida Gribincea: Guvernarea trebuie să comunice, e situație de criză


https://www.ipn.md/index.php/ro/zinaida-gribincea-guvernarea-trebuie-sa-comunice-e-situatie-de-8004_1091290.html

Deoarece aceste amenințări cu bombă se perpetuează, lucrurile trebuie privite în complex, pentru că alertele false ar putea fi o componentă a unui plan mai mare, având ca scop eșuarea statului Republica Moldova. În acest sens s-a exprimat Zinaida Gribincea, expertă în psihologie, jurnalism și comunicare, în cadrul dezbaterii publice „Alertele cu bombă între demență, infracțiune, atac terorist și (geo)politică. Sau/și?”, care au avut loc la Agenția IPN.

„În momentul în care se creează impresia că cetățeanul nu este apărat, nu se află în siguranță, și domeniul economic suferă schimbări, transformări. Într-un stat în care frecvența alertelor cu bombă poate fi inclusă în Cartea Guinness, orice investitor din afară va sta de două ori pe gânduri înainte de a investi”, a relevat experta, accentuând că există foarte multe aspecte care, analizate în conexiune, ar putea să ne sugereze interesele cărui actor sunt puse pe tapet.

Dezvoltând ideea că actualele amenințări cu bombă nu prea produc spaimă în societate, vorbitoarea a relevat că alertele cu bombă „au și menirea de a testa capacitatea guvernării de a face față unei situații de criză. Căci vorbim anume despre o situație de criză. Indiferent dacă e vorba despre un pericol real sau despre unul închipuit, există sentimentul de incertitudine, iar societatea privește spre guvernare și se întreabă: în ce măsură guvernarea e aptă să le facă față?”, a specificat Zinaida Gribincea.

Ea consideră că atât guvernarea, cât și societatea trebuie să fie activă în asemenea fenomene, care la moment nu au explicație. „Guvernarea trebuie să fie transparentă într-o anumită măsură și să vorbească despre faptul că acolo unde sunt lacune de legislație, lucrurile se vor rezolva sau chiar se rezolvă în regim de urgență. Iar dacă e vorba despre sancțiuni, acestea își ating ținta, iar făptașii sunt demoralizați și eliminați din circuitul public”.

Vorbind despre percepția pur omenească a amenințărilor cu bombă, experta a menționat că fiecare dintre noi își dorește să trăiască într-un stat dominat de stabilitate psihologică, emoțională, unde necesitatea de siguranță e satisfăcută. „Aceasta este una din necesitățile de bază pentru existența umană. Noi sperăm că aceea ce se întâmplă va fi tratat cu maximă seriozitate. Iar oamenii, când se produc aceste amenințări, trebuie să fie vigilenți și să fie pregătiți pentru a reduce din eventualele efecte nedorite. Totodată, nimeni nu trebuie să intre în panică, să nu se lase copleșit de frică. Pentru că în panică, lucrurile o iau razna”.

Dezbaterea publică la tema „Alertele cu bombă între demență, infracțiune, atac terorist și (geo)politică. Sau/și?” a fost a 257-a ediție din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.