Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău cu proiecția celui mai nou film al regizorului român, Cristian Mungiu, drama „R.M.N.”. „De fiecare dată când îl prezint, încerc să înțeleg în câtă măsură înțelegem din realitatea care ne înconjoară aceleași lucruri și în câtă măsură putem să ne înțelegem pe noi mai bine privind filme”, a menționat Cristian Mungiu la Gala de deschidere a evenimentului. Potrivit regizorului, cinematograful ne poate ajuta la înțelegere mai bună a noastră și are rolul unei oglinzi în care noi ne privim, transmite IPN.
Prezentat în premieră mondială în competiția ediției de anul trecut a Festivalului de la Cannes, „R.M.N.” spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. În cadrul festivalului vor fi prezentate la fel două filme de lung metraj ale regizorului Cristian Mungiu. Vineri, 22 septembrie, la ora 18.00 va putea fi vizionat filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Sâmbătă, 23 septembrie, la ora 16.00 va fi difuzat filmul „Occident”. Cristian Mungiu a precizat că fiecare film dintre cele care vor fi prezentate la festival are o latură foarte prietenoasă cu spectatorii. Este important ca un film să nu fie lung și plicticos, ci să aibă ceva de spus, ca spectatorul să poată să-l privească cu interes până la capăt.
Sergiu Prodan, ministrul culturii, a menționat că opera lui Cristian Mungiu, nu doar cea cinematografică, dar și cea literară, este extrem de apreciată în Republica Moldova. „Sunt sigur că acest festival va avea o continuitate în viitor și Ministerul Culturii cu mare drag va susține fiecare ediție a festivalului”, a spus ministrul.
Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, a comunicat că festivalul are sprijinul spectatorilor, a iubitorilor de film bun și de film românesc. Zilele Filmului Românesc la Chișinău este încă o dovadă că Guvernul de la București, dar și cel de la Chișinău au înțeles să investească bani în cultură, pentru că investiția în cultură este o investiție în viitor.
Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, a spus că desfășurarea Zilelor Filmului Românesc la Chișinău pe parcursul a nouă ani nu ar fi fost posibilă fără multă perseverență, muncă, implicare. În cadrul festivalului vor fi prezentate filme premiate. Festivalul este o ocazie extraordinară nu doar să privim niște filme, dar să-și învățăm din ceea ce este în spatele acestor proiecții, a adăugat Adrian Dupu.
În acest an, Zilele Filmului Românesc ajung și în alte şapte oraşe din Republica Moldova: Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie).