logo

Zilele Diasporei au fost lansate la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/zilele-diasporei-au-fost-lansate-la-chisinau-7967_1067517.html

Pentru Republica Moldova cea mai mare durere este faptul că au plecat și pleacă din țară oamenii buni. Astăzi Republica Moldova, mai mult ca niciodată, are nevoie ca moldovenii din diasporă să pună umărul la procesul complicat de repornire a proceselor economice și democratice din țară, pentru a aduce acasă standardele de viață din țările unde se află. Opiniile au fost exprimate în cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Diasporei, transmite IPN.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că statisticile arată că, timp de un an, cei peste un milion de cetățeni care se află înafara țării transmit acasă peste un miliard și jumătate de dolari. Diasporă transferă acasă de zece ori mai mulți bani decât toți investitorii străini din Moldova.

Premierul Maia Sandu a declarat că prioritatea Guvernului în mandatul pe care îl are este asigurarea condițiilor pentru votul în diasporă. Acest lucru, spune Maia Sandu, l-a înțeles candidând în diasporă la alegerile din 24 februarie. Prim-ministrul a mai spus că se va munci și asupra implementării votului prin corespondență. Despre obiectivul reîntoarcerii acasă a celor plecați, Maia Sandu a spus că este greu de realizat acum.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, revenit acasă din Franța, a menționat că accesul îngreunat la serviciile consulare afectează cel mai mult moldovenii din diasporă. Nicu Popescu susține că, în cele două luni de când a preluat mandatul, a început să lucreze la scurtarea perioadei de așteptare pentru primirea pașapoartelor și a actelor de stare civilă în cadrul misiunilor diplomatice. „Lucrăm cu Agenția Servicii Publice și sperăm că, în câteva luni, să putem reducem timpul de așteptare practic de două ori”, a spus ministrul.

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, venit acasă după 20 de ani trăiți în Statele Unite ale Americii. Ministrul a declarat că aproape ¾ din Produsul Intern Brut al țării se datorează remitențelor din diasporă. Însă, potrivit lui, acest model de dezvoltare nu este sustenabil. „Pentru ca să ne dezvoltăm și să ne transformăm într-o țară europeană, unde salariile să fie adecvate, trebuie să creăm condiții pentru cei plecați să revină acasă, să poată dezvolta o afacere, aducând cu dânșii experiența acumulată”, a spus ministrul.

În cadrul ceremoniei de deschidere, reprezentanții diasporei nu au susținut discursuri.

Zilele de 16 și 17 august sunt dedicate diasporei moldovenești. În acest sens, Guvernul organizează o serie de evenimente sub egida „Zilei Diasporei”, în care vor fi derulate expoziții, conferințe și activități de socializare. Evenimentul este organizat anual în luna august.