logo

Zilele Câmpului cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)


https://www.ipn.md/index.php/ro/zilele-campului-cu-proiectul-agricultura-competitiva-in-moldova-mac-p-7542_1065830.html

                                         

Condiţiile climatice dificile, precum şi degradarea solului în Republica Moldova, impun aplicarea unor noi metode în agricultură, iar tehnologiile conservative reprezintă o soluţie viabilă pentru o mai bună administrare a solului şi obţinerea unor avantaje economice, sociale şi de mediu pentru fermieri. În acest scop, producători agricoli din Nordul, Centrul şi Sudul republicii au fost invitaţi la începutul lunii iunie, anul curent, să participe la Zilele Câmpului organizate de MAC-P, în raioanele Hânceşti şi Făleşti.

Evenimentele desfăşurate sub forma unor seminare ştiinţifico-practice au avut loc în câmp deschis, în perioada 7-8 iunie 2018, pe suprafeţele agricole a două întreprinderi care aplică metoda semănatului direct (No-Till), element al agriculturii conservative.  Este vorba de SRL „Alla Morozˮ din raionul Hâncești și SRL „Gospodarul Rediuˮ din r. Fălești. Cele două evenimente au întrunit peste 60 de participanți - producători agricoli, reprezentanți ai direcțiilor agricole raionale, studenți de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, precum și reprezentanți ai mass-media.

Sergiu Gavrilaş,  doctor în ştiinţe agricole, consultant al MAC-P, a prezentat succesele obţinute la cultivarea grâului comun de toamnă, în condiţiile semănatului direct (No-Till). Producătorilor le-au fost oferite detalii privind tehnologia de cultivare a grâului de toamnă, fiind evidenţiate etapele şi principiile care trebuie respectate cu stricteţe în agricultura conservativă, particularităţile solului, dar şi diferenţele de condiţii climaterice care trebuie să fie luate în consideraţie. În acest context, au fost discutate beneficiile aplicării tehnologiilor și practicilor de management durabil al terenurilor în condițiile deficitului de precipitații atmosferice, specifice acestui an. Astfel, participanții la cele două evenimente au remarcat că datorită păstrării resturilor vegetale la suprafața solului, starea grâului de toamnă cultivat în baza principiului „no till” este net superioară celui cultivat în sistemul convențional.

Seminarele de la Făleşti şi Hânceşti au fost organizate în cadrul unei serii de evenimente cu genericul Ziua Câmpului, inițiate de MAC-P în anul 2017, pentru a demonstra în teren performanța obținută de producătorii agricoli locali care au aplicat sisteme conservative de lucrare a solului și de a împărtăși experiența acestora privind avantajele economice obținute, dar și vulnerabilitățile acestor noi abordări în agricultură. Anterior, 6 evenimente similare, la care au participat peste 240 de persoane, au fost organizate de MAC-P pe terenuri agricole din raioanele Fălești, Leova, Criuleni, Hâncești și Dondușeni.

Reamintim că graţie proiectului MAC-P, prin intermediul Programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor”, 164 de producători agricoli au beneficiat de granturi pentru investițiile efectuate în practici și tehnologii necesare pentru implementarea managementului durabil al terenurilor.

MAC-P este un proiect implementat cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilitații Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.  MAC-P are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării, prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire