67 de persoane au devenit specialişti în exploatarea şi reparaţia echipamentelor sofisticate pe gaz în cadrul Centrului de instruire „GazTrain”. Unii dintre absolvenţii cursurilor sunt angajaţi în instituţiile de stat, alţii sunt persoane fizice, care au căpătat o specialitate nouă, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Iurie Truhin, directorul centrului de instruire „Flacăra Albastră”, care a fuzionat cu centrul „GazTrain” şi organizează cursurile împreună.
„Aceste persoane au făcut studiile şi au primit certificatele pe cazanele germane Viessmann, în plus, permis de exercitare pentru deservirea şi exploatarea cazanului. Prin aceste cursuri noi sporim calitatea specialiştilor pentru că le organizăm perfecţionarea o dată la doi ani. În plus, se formează locuri noi de muncă”, a menţionat Iurie Truhin.
În a doua fază a proiectului, centrul „GazTrain” a fost dotat cu un infomobil de instrucţiune, echipat cu cazane şi alte instalaţii în stare operaţională, care rulează prin raioanele Moldovei pentru seminarii tehnice, prezentări şi instrucţiuni scurte ale inginerilor deja activi în această ramură. „Cu acest infomobil, putem face cursuri de instruire în raioanele ţării. Prioritatea noastră este să micşorăm cheltuielile de cazare, drum şi diurne pentru oameni, în plus, fiecare client se simte mai bine acasă, decât să vină până la Chişinău”, a afirmat Truhin.
În cadrul Centrului, pot fi instruiţi circa 300 de persoane pe an, care ulterior au posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii. Durata cursurilor este de două săptămâni, iar certificatele de absolvire sunt emise e către Academia „Viessmann. „Noi stăm întotdeauna la dispoziţie cu şcolarizări, avem oameni aici care instruiesc doritorii. În momentul în care primim cele mai noi informaţii din Germania, le transmitem colaboratorilor din Moldova”, a menţionat Valenţiu Inga, reprezentantul companiei germane „Viessmann” din România.
În cadrul proiectului, a fost elaborat un suport de curs pentru specialişti şi o instrucţiune de reglare şi deservire a cazanului. Totodată, acest proiect a pus accent foarte mare pe popularizarea celor mai eficiente şi moderne tehnologii. Dacă în trecut tehnicienii din Moldova deserveau doar instalaţiile de gaz până la uşa casei sau a apartamentului consumatorului, acum ei pot deservi şi repara inclusiv cazanele individuale.
Cursul pentru specializarea în exploatarea şi reparaţia echipamentelor sofisticate pe gaz costă 2000 de lei.
Proiectul s-a desfăşurat cu finanţare din partea Guvernului Germaniei. În total, au fost alocate circa 300 de mii de euro.