logo

Zeci de muzeografi cutreieră satele pentru a descoperi cele mai vechi cuvinte


https://www.ipn.md/index.php/ro/zeci-de-muzeografi-cutreiera-satele-pentru-a-descoperi-cele-mai-7967_1000018.html

Zeci de muzeografi merg în fiecare an prin satele din republică pentru a descoperi cele mai vechi cuvinte, care deja sunt uitate şi puţin întrebuinţate în viaţa de zi cu zi. Cercetătorul Varvara Buzilă, directorul ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, este de părere că aceste cuvinte trebuie salvate pentru îmbogăţirea fondului lingvistic, transmite Info-Prim Neo. „Muzeografii sunt cei care caută întotdeauna cuvintele, le reactualizează, le reinclud în circuit social şi dau noi rosturi acestor cuvinte şi obiectelor, fenomenelor desemnate de ele. Un an de activitate pentru un cercetător înseamnă descoperirea multor cuvinte care au intrat în fondul pasiv al limbii, cuvinte arhaice, regionalisme, localisme, deoarece ele îmbogăţesc limba”, a menţionat Varvara Buzilă la o masă rotundă. Cercetătorul spune că muzeografii se simt cel mai bine în sate, când discută cu purtătorii de patrimoniu şi de cultură naţională, când întreabă de localnici de obiceiurile ce ţin de calendarul anual, de ocupaţiile şi cunoştinţele lor. Cercetătorii reuşesc uneori să identifice foarte multe cuvinte şi fraze care uneori sunt invenţii lingvistice pe care oamenii simpli, negăsind cuvinte, le utilizează. „Marele noroc al nostru este că s-a elaborat Registrul Naţional al Patrimoniului Cultural Imaterial, patrimoniu care a fost promovat din cele mai vechi timpuri prin limbajul oral. Datorită registrului, avem posibilitatea de a salvgarda un lexic foarte bogat de tip tradiţional”, a remarcat Varvara Buzilă. Cuvintele vechi dispar. Dacă nu vor fi salvate, cultura va pierde foarte mult, a menţionat şefa Secţiei Etnografie din cadrul muzeului, Maria Ciocan, care a dat exemple de mai multe cuvinte vechi care sunt reactualizate: căuş, care înseamnă lingură mare de cărat vinul dintr-un vas în altul; gogă – boltă semisferică a beciului; cotună – cuptoraş de vară; brăcace – vas de lut cu care se aduce vinul din beci, burcă – turtă din mălai care se coace pe vatră, gherdan – şirag de mărgele şi multe altele.