logo

Zeci de maşini, blocate în nămeţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/zeci-de-masini-blocate-in-nameti-7967_1024886.html

Zeci de automobile au rămas blocate în nămeţi pe drumurile din ţară în urma viscolului. Pe parcursul zilei de duminică, 17 ianuarie, dar şi în noaptea spre luni, salvatorii au tractat circa 20 de unităţi de transport, printre care un microbuz şi două ambulanţe, transmite IPN.

Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, majoritatea cazurilor s-au înregistrat în raionale Căuşeni, Ştefan Vodă, Taraclia, Dubăsari, Cahul şi municipiul Chişinău. În cazul microbuzului, acesta s-a blocat în apropiere de satul Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia. Printre pasageri, erau şi câţiva minori. În toate cazurile, vehiculele au fost tractate.

Totodată, Poliţia de Frontieră a anunţat că pe parcursul nopţii mai multe mijloace de transport, inclusiv un autocar cu pasageri, au staţionat în punctele de trecere Tudora şi Palanca din cauza drumurilor înzăpezite şi a riscului crescut de a rămâne blocaţi pe traseele naţionale şi internaţionale.

Salvatorii îndeamnă populaţia, în cazul în care se pomenşte în situaţie de risc, să sune de urgenţă la numărul de telefon 901 pentru a chema echipele de salvare. De asemenea, şoferii sunt îndemnaţi să evite deplasările lungi, iar dacă sunt nevoiţi să pornească la drum, e nevoie să se echipeze corespunzător. Conducătorii auto trebuie să aibă în maşină o pungă cu nisip, lopată, pătură caldă, un termos cu ceai fierbinte, dar şi bateria telefonului încărcată. La fel, trebuie să-şi verifice periodic acumulatorul maşinii.

Codul portocaliu de ninsori puternice se menţine şi pe parcursul zilei de astăzi, 18 ianuarie. Vântul va sufla din nord cu intensificări în rafale de până la 18-23 m/s.