logo

Zeci de copii născuți prematur mor în fiecare an în Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/zeci-de-copii-nascuti-prematur-mor-in-fiecare-an-in-7967_1049019.html

În 2018, În Republica Moldova s-au născut prematur 1768 de copii, dintre care 52 au decedat, iar un an mai devreme nu au supraviețuit 91 de copii dintre cei 1786 născuți prematur, arată datele Biroului Național de Statistică. Lipsa specialiștilor medicali, incubatoarele care sunt la limita uzurii, educația medicală precară a părinților și lipsa unui program de monitorizare pre-natal și post-natal pentru mame sunt cauze care duc la nașteri premature și decese. Subiectul a fost abordat în cadrul mesei rotunde „Problemele pre-maturității în Republica Moldova: realizări și acțiuni pentru identificarea soluțiilor”, desfășurate astăzi la Chișinău, transmite IPN.

La Institutul Mamei și Copilului din Chișinău și în cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru Copii de la Bălți, care deservește raioanele de nord ale Moldovei, echipamentele din secțiile pentru copiii născuți prematur sunt la limita uzurii. Pentru a cumpăra incubatoare noi și consumabile medicale este nevoie de 1 milion de euro, spune Pavel Timotin, inginer-coordonator în cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, spune că, deși le sunt încălcate drepturile, femeile care nasc prematur nu se adresează în instanța de judecată. Aceasta deoarece nu sunt informate sau acceptă realitatea cruntă din țara noastră.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale elaborează Strategia națională de sănătate a mamei, copilului și adolescentului pentru anii 2020-2030, pentru a asigura accesul universal și echitabil la informații și servicii medicale gravidelor, copiilor și adolescenților, informează instituția într-un răspuns oferit Oficiului Avocatului Poporului.

Totodată Ministerul Sănătății menționează că proiectul transfrontalier SMURD este donat corespunzător cerințelor și transportă copiii născuți prematur la spitalele din Chișinău și Bălți. La fel, și prin intermediul Asistenței Medicale de Urgență, care anul trecut a achiziționat 109 ambulanțe noi, iar pentru anul 2019 sunt preconizate încă 160 de ambulanțe dotate corespunzător.