Zahărul este singurul produs alimentar care s-a ieftinit în ultimele 12 luni, contrar informațiilor apărute în presă despre o pretinsă scumpire, afirmă Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova. Potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, prețul zahărului a scăzut cu 2% în ultimul an, asta în timp ce prețurile medii de consum au crescut cu 9,1%.
Precizarea producătorilor de zahăr vine după ce în media au apărut informații potrivit cărora dulciurile companiei autohtone „Bucuria” se vor scumpi, pe fondul creșterii prețului la zahăr și cacao. Publicația Mold-Street a relatat că anumite produse din ciocolată ale companiei „Bucuria” au înregistrat creșteri de preț de aproximativ 30%.
UPZM subliniază că nu doar prețul de consum al zahărului a scăzut, ci și prețul de vânzare pentru producătorii industriali. Potrivit lor, dacă acum doi ani zahărul se vindea către aceștia cu 20,5 lei per kilogram, în prezent prețul este de 15,5 lei per kilogram, ceea ce reprezintă o scădere de 24%.
Solicitați de IPN, pentru a confirma sau infirma declarațiile din presă, reprezentanții „Bucuria” nu au revenit cu o reacție până la momentul plasării materialului.