logo

Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: certificatul pentru drept de vot


https://www.ipn.md/index.php/ro/vreau-sa-stiu-despre-alegeri-certificatul-pentru-drept-de-vot-7978_1029993.html

Alegătorii se pot adresa la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să ia un certificat pentru drept de vot, care le permite în ziua alegerilor să voteze în orice altă secţie de votare. Această posibilitate o au în perioada 10-29 octombrie, între orele 08.00 şi 17.00.

Pentru a afla adresa şi numărul secţiei de votare la care este arondat, alegătorul poate accesa pagina electronică a Comisiei Electorale Centrale www.cec.md, secţiunea „Verifică-te în RSA” (Registrul de Stat al Alegătorului).

Persoanele care îşi schimbă secţia de votare, inclusiv cele care îşi iau certificat pentru drept de vot, sunt radiate din lista electorală de bază. Această radiere poartă caracter temporar şi este valabilă doar pentru alegerile curente. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

Informaţii despre secţia la care votează, procedura de vot şi despre alte particularităţi ale alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie alegătorii pot afla la Centrul de Apel, lansat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE): (+373) 22 88 01 01. Linia de informare funcţionează de luni până vineri între orele 08.00 şi 17.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 09.00 şi 17.00 .
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.