logo

Votul prin corespondență va da posibilitatea falsificării alegerilor, blogger


https://www.ipn.md/index.php/ro/votul-prin-corespondenta-va-da-posibilitatea-falsificarii-alegerilor-blogger-7967_1104794.html

Proiectul pilot care prevede implementarea votului prin corespondență a fost elaborat intenționat pentru a da posibilitatea falsificării alegerilor din 20 octombrie în favoarea unui candidat electoral. O spune Tudor Șoilița, blogger care a decis să facă o investigație personală despre „cum va fi asigurat votul și care sunt procedurile de trimitere a acestor plicuri cu votul cetățenilor”, iar pentru aceasta s-a deplasat în Suedia, una dintre țările în care va fi implementat votul prin corespondență.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Șoilița a declarat că guvernarea a aprobat și a promulgat acest proiect fără a aștepta recomandările Comisiei de la Veneția. Și aici, potrivit lui, apare întrebarea: „Este votul prin corespondență grijă față de cetățeni sau trucarea alegerilor”? Pentru a primi mai multe răspunsuri, în calitate de blogger cu o audiență declarată de peste un milion de urmăritori, a mers la CEC pentru a primi informații despre cum va funcționa acest proiect pilot.

„Domnul Pavel Postica (vicepreședintele CEC, n.r.) a dat asigurări că votul prin poștă va fi foarte bine asigurat și că nu va fi posibil de a-l falsifica. La care, am dat întrebarea, dacă CEC va cunoaște persoana care votează și cum votează și în cazul în care Comisia de la Veneția va veni cu recomandări, cum ele vor fi aplicate? Pavel Postica a explicat faptul că votul va fi unul secret și că CEC nu va cunoaște cine votează și pe cine votează. A dat asigurări că persoanele care doresc să voteze prin poștă trebuie din timp să se înregistreze online pe pagina Comisiei online pentru ca CEC să cunoască la care adrese să fie trimise aceste buletine de vot și câte persoane se vor afla pe acea adresă, fiindcă în primul tur vor fi trimise două plicuri – unul cu buletinul de vot și un plic gol pentru turul II, în cazul în care va avea loc. Că dacă va fi turul II, cetățenii din țările în care se permite votarea prin poștă, vor putea să se ducă de sine stătător să scoată la printer acest buletin de vot”, afirmă activistul.

Potrivit lui, acest lucru trezește foarte multe semne de îngrijorare cu privire la credibilitatea și siguranța acestor voturi. De aceasta, a decis să se deplaseze în Suedia pentru a vedea cum funcționează serviciile poștale de acolo. În Stockholm, a găsit un oficiu poștal. „Eu am scos 5 buletine. Așa cum cunosc doar limba moldovenească și limba rusă, am folosit traducătorul online.  I-am explicat lucrătorului de la oficiul poștal că sunt din Moldova și am venit pentru o perioadă scurtă la ei în țară și doresc să trimit niște scrisori în Moldova, dar nu am o adresă permanentă în Suedia și dacă pot folosi adresa lor poștală pentru a primi răspuns la această scrisoare. I-am rugat să-mi scoată la printer 5 buletine de vot. Am procurat 5 plicuri și ca dovadă am trimis 5 scrisori destinate Comisiei Electorale Centrale, în numele domnului Igor Grosu, Dorin Recean, Maia Sandu, Vasile Grădinaru, autorul acestei legi, și în numele președintei CEC, Angelica Caraman”, afirmă bloggerul.

„Și cum credeți, ce am mai aflat? Corect, am aflat despre cum poți să obții o adresă unde poți primi scrisori care vin pe numele tău în altă țară, dacă nu ai o reședință permanentă. Dacă deții pașaport român, îți poți arenda o cutie poștală pe un termen nelimitat, cu condiția să achiți din start. Și în cazul în care ai arendat această cutie poștală, poți liber să înregistrezi această cerere la CEC pentru a participa la votul prin poștă. Buletinele de vot îți vor veni pe adresa unde se află această cutie poștală – ceea ce dă dovadă încă o dată că nu este un control asupra modului în care vor decurge alegerile prezidențiale din toamnă. După investigația pe care am făcut-o, am îngrijorări mari. Acest lucru a demonstrat încă o dată că proiectul pilot este implementat special pentru a da posibilitatea de a falsifica aceste alegeri în favoarea unui candida electoral”, a mai spus Tudor Șoilița.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.