Votul de abţinere al R. Moldova pe marginea rezoluţiei ONU nu are nicio legătură cu calificarea manifestărilor neo-naţiste, MAEIE
https://www.ipn.md/index.php/ro/votul-de-abtinere-al-r-moldova-pe-marginea-rezolutiei-onu-7965_979161.html
Votul de abţinere al R. Moldova pe marginea rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la inadmisibilitatea anumitor practici, care contribuie la escaladarea unor forme contemporane de rasism, discriminarea rasială, xenofobie şi intoleranţei conexe cu aceasta, nu are nicio legătură cu calificarea propriu-zisă a manifestărilor neo-naţiste. Acesta este răspunsul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova la cererea opoziţiei comuniste de a motiva şi argumenta abţinerea R. Moldova pe marginea adoptării rezoluţiei la 19 noiembrie curent, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul de externe, Iurie Leancă, a menţionat şi de la tribuna parlamentului R. Moldova că decizia de abţinere pe marginea rezoluţiei menţionate a fost luată chiar de guvernul comunist în 2005 şi, reconfirmată, prin votul său de abţinere în 2006, 2007 şi 2008. „Prin urmare, fracţiunii comuniste ar fi trebuit să-i fie cunoscute foarte bine „motivele şi argumentele” unei decizii care-i aparţine”, a spus ministrul.
Ministrul a mai explicat că textul rezoluţiei din 2009 nu diferă de cel adoptat în anii precedenţi, fapt care a şi determinat menţinerea continuităţii atât în cazul deciziei R. Moldova de abţinere în cadrul votării, cât şi a celei de asociere la poziţia comună a Uniunii Europene pe marginea aceluiaşi subiect.
„Având în vedere că, în aparenţă, exponenţii vechii guvernări nu mai înţeleg motivaţiile propriilor decizii, le reamintim că scopul proiectului de rezoluţie în chestiune, după cum o sugerează şi titlul său, este de a da o calificare adecvată tuturor formelor contemporane de rasism şi nu doar remanifestărilor neo-naţiste”, a mai spus Iuirie Leancă.
Ministerul de externe informează că votul de abţinere exprimat de 55 de ţări, inclusiv toate statele membre ale UE şi statele asociate sau partenere precum R. Moldova, a fost determinat, esenţialmente, ca şi în anii precedenţi, de lipsa de echilibru al textului final care reflectă insuficient atât propunerile redacţionale avansate de mai multe delegaţii, cât şi preocupările pentru o abordare neselectivă a practicilor rasiale, conformă cu prevederile relevante ale Convenţiei cu privire la Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială.