logo

Vot final în Parlament pentru mai multe legi


https://www.ipn.md/index.php/ro/vot-final-in-parlament-pentru-mai-multe-legi-7965_1103310.html

Deputații au votat în această săptămână mai multe proiecte de legi în lectură finală. A fost adoptat un nou tip de concediu social și a fost revizuit mecanismul de folosire a concediului de odihnă anual. De asemenea, a fost ratificat un acord care prevede finanțări externe pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari, dar și un acord prin care BERD va oferi un împrumut de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor, transmite IPN.

Zilele concediului de odihnă anual acumulate și nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul în scris despre numărul zilelor de concediu nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.

Un alt proiect prevede acordarea unui nou tip de concediu social, măsuri legislative pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor și program de lucru mai flexibil pentru mamele cu copii mici. De noul tip de concediu social neplătit vor putea beneficia salariații care au un membru al familiei grav bolnav și care necesită îngrijire. Durata concediul nu va putea depăși cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul care prevede că cetățenii își vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion nevalorificate de la companiile avia care au dat faliment. Astfel, pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii atunci când compania intră în insolvabilitate.

Ca urmare a ratificării unui acord social, moldovenii stabiliți în Republica Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale.

Parlamentul a ratificat și acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru contractarea unui credit de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a două tronsoane de drum. Banii acoperă jumătate din suma necesară implementării Proiectului V de reabilitare a drumurilor din Moldova. Restul banilor vor fi oferiți de Banca Europeană de Investiții. Urmează să fie reabilitate două tronsoane importante de drum. Este vorba despre al doilea sector al centurii orașului Chișinău. Drumul are o lungime de șapte kilometri și va fi extins la patru benzi de circulație. De asemenea, va fi modernizat și drumul care face legătura dintre frontiera cu România, Leușeni, Chișinău, Dubăsari și frontiera cu Ucraina. Acesta are o lungime de 85 de kilometri.

Potrivit unei alte inițiative, coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari va fi reparat cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare europeni. Este vorba despre contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții „EFSD + Fereastra dedicată investiției 1”, semnat în anul 2023. Banca Europeană de Investiții va acorda Moldovei un împrumut de 41,2 milioane de euro. Țara va putea accesa și un grant de 12 milioane de euro acordat de Uniunea Europeană. Perioada de rambursare a împrumutului ajunge până la 30 de ani, iar rata dobânzii este de 5 %.