logo

Vor fi sau nu alegeri anticipate? Ce spun comentatorii politici


https://www.ipn.md/index.php/ro/vor-fi-sau-nu-alegeri-anticipate-ce-spun-comentatorii-politici-7978_1048889.html

În timp ce unii formatori de opinie consideră că alegerile anticipate vor avea loc din motiv că forțele politice nu ar găsi un numitor comun pentru formarea unei majorități parlamentarii, alții sunt aproape siguri că pe ultima sută de metri se va găsi un consens și va fi numit un nou Guvern, transmite IPN.

Expertul „WatchDog” Valeriu Pașa consideră că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Mai mult, expertul este de părere că acest scrutin anticipat chiar este necesar pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie nu pot fi numite alegeri. „Noi avem nevoie de alegeri normale și acest lucru este cel mai important. Nu este important cine va câștiga, nu este important cine va fi la putere, dar este important ca acest Parlament să fie reprezentarea voinței poporului la alegeri libere, democratice și desfășurate în baza unor canoane elementare”, a declarat Valeriu Pașa. În opinia lui, socialiștii și blocul ACUM trebuie să se înțeleagă referitor la o colaborare de scurtă durată pentru a asigura condiții bune pentru scrutin.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că nu este absolut sigur că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Despre faptul că reprezentanții Partidul Democrat practic nu ies în spațiul public ca să se expună pe marginea situației postelectorale create, comentatorul spune că PDM va ieși în spațiul public atunci când va avea ce spune. „Se pare că nu există o decizie, ea încă nu a fost luată în formă finală. Sper că, totuși, va exista o alianță pentru că alegerile anticipate nu vor duce la vreun rezultat. Din moment ce această decizie nu este definitivată, nu se pronunță pentru că nu au ce spune”, a declarat Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, spune că niciodată o coaliție „situativă” nu a oferit calitate pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta întotdeauna este un factor de destabilizare pentru că în cazul unei coaliții „situative” fiecare proiect trebuie discutat aparte și niciodată nu aduce vreun beneficiu. „Lumea experților și juriștilor spune că dacă pe 9 iunie nu va fi investit noul Guvern, atunci vor avea loc alegeri anticipate. Acum nu avem despre ce discuta, există o hotărâre a Curții Constituționale”, a menționat Fadei Nagacevschi.