logo

Vom ajunge să ne integrăm în UE, dar oamenii nu vor şti ce înseamnă aceasta, dezbateri


https://www.ipn.md/index.php/ro/vom-ajunge-sa-ne-integram-in-ue-dar-oamenii-nu-7978_1004276.html

Republica Moldova va ajunge cândva să îndeplinească toate condiţionalităţile pentru a se putea integra în UE, dar este riscul ca atunci cetăţenii să nu fie informaţi destul şi să nu înţeleagă ce înseamnă aceasta. O astfel de opinie a expus Eduard Mihalaş, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului, în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizată de Agenţia de presă IPN.

„Şeful delegaţiei UE s-a întâlnit recent cu reprezentanţii ONG-urilor din Moldova şi a spus că visul european al moldovenilor este intangibil acum. Ar trebui să vedem dacă cetăţenii înţeleg ce este integrarea în UE. Cred că la un moment dat vom avea condiţiile necesare pentru a ne integra, dar cetăţenii nu vor şti ce înseamnă aceasta, care sunt beneficiile”, a remarcat Eduard Mihalaş.

În cadrul dezbaterilor s-a menţionat că în condiţiile unui Guvern în demisie comunicarea despre integrarea în UE cu cetăţenii o pot face organizaţiile neguvernamentale.

Eduard Mihalaş crede că, în cazul crizei politice instalate după demiterea Guvernului, ar trebui evitate alegerile anticipate, deoarece acestea vor tergiversa parcursul european al ţării. „Trebuie cultivat spiritul civic al cetăţenilor, având cetăţeni activi şi cultura politică se va schimba. Organizaţia pe care o reprezint planifică un proiect de informare cu privire la UE”, a comunicat preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului. În acelaşi timp, organizaţia a iniţiat un proiect prin care propune tinerilor să facă un stagiu în cadrul comisiilor permanente ale Parlamentului.

„Cred că partidele din Republica Moldova nu ştiu ce înseamnă o guvernare. Presiunea din partea cetăţenilor este slabă sau chiar nu există. Nu sunt implicaţi în luarea deciziilor membrii de partid, mai ales organizaţiile de tineret sunt implicate doar în campanii electorale. Implicarea unor tineri în activitatea comisiilor parlamentare ar fi un exerciţiu ca să vadă cum funcţionează o instituţie de stat. Avem situaţii când tinerii finalizează studiile fără experienţă de muncă, acest stagiu le-ar permite să se familiarizeze mai uşor cu activitatea unei instituţii publice”, a remarcat Eduard Mihalaş.

Preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului spune că un astfel de stagiu le permite tinerilor, ca cetăţeni, să vadă singuri cum se formulează anumite decizii şi care este calitatea discuţiilor în comisiile parlamentare.

„Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea” este a XV-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.