logo

Vom ajunge la acea perioadă când oamenii o să înceapă să-și facă dreptate singuri, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/vom-ajunge-la-acea-perioada-cand-oamenii-o-sa-7967_1071626.html

„Cred că în scurt timp vom ajunge la acea perioadă când oamenii o să înceapă să-și facă dreptate singuri dacă organele de drept nu o să ia controlul asupra a ceea ce sunt obligate să facă, să ducă anchete corecte, efective și eficiente”. Declarația a fost făcută de către avocatul Victor Panţâru, într-o conferință de presă la IPN, în contextul unui dosar penal în care o mamă acuză organele de drept din raionul Edineţ că ar fi investigat cu încălcări circumstanțele în care fiul său a fost omorât la începutul lunii august anul trecut.

Avocatul a spus că, în noaptea de 7 spre 8 august 2019, un tânăr de 25 de ani s-a stins la spital după ce a fost înjunghiat de mai mult de zece ori de un alt tânăr. Medicii de pe ambulanță au așteptat 40 de minute să vină poliția să facă fotografii la fața locului, deși victima avea răni deschise și sângera continuu. Acțiunile care au urmat descriu comportamentul poliției și al medicilor față de un cadavru, nu față de un om care era încă viu.

Procurorii au considerat că inacțiunea medicilor a fost ceva firesc și nu au deschis nicio anchetă, menționează avocatul. Victor Panţâru acuză că medicii legiști nu au făcut poze la fiecare rană și nu au descris modul de formare a acestora, elemente cruciale, spune el, pentru o urmărire penală, care pot demonstra vinovăția sau nevinovăția inculpatului. „Acest caz ilustrează clar ce se întâmplă în țara noastră cu organele de drept și cum înțeleg ele să lucreze în beneficiul cetățeanului”, a declarat Victor Panţâru.

Avocatul consideră necesar ca organele de drept de la Chișinău să facă un audit al activității colegilor lor din raionul Edineţ. Incompetența acestora este demonstrată și prin faptul că dosarul a fost trimis în instanță fiind calificat ca „omor simplu”, deși este vorba de un omor comis cu o deosebită cruzime, or victima a fost înjunghiată de mai mult de zece ori.

Angela Paleva, mama victimei, acuză că mai multe probe delicte lipsesc din dosar, inclusiv înregistrări video care ar face lumină în acest caz, iar fotografiile de la fața locului au fost anexate selectiv. Analizând și suprapunând documentele anexate la dosar cu informațiile pe care le-a aflat despre seara tragerii, femeia are convingerea că s-au omis sau s-au ascuns intenționat multe lucruri, ceea ce a dus la calificarea cazului ca omor simplu.