Volumul producţiei industriale în R. Moldova continuă să scadă
https://www.ipn.md/index.php/ro/volumul-productiei-industriale-in-r-moldova-continua-sa-scada-7966_961825.html
În ianuarie-septembrie 2006, întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de circa 14.9 mil. lei în preţuri curente. Indicele volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-septembrie 2005 în preţuri comparabile a constituit
93%, iar în luna septembrie curent, în raport cu septembrie 2005, acest indice a marcat doar 84,6%.
Diminuarea volumului producţiei industriale în perioada de referinţă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost cauzată de reducerea volumului producţiei întreprinderilor cu următoarele activităţi principale: fabricarea vinului – cu 50% (deţinînd o pondere de 10% în structura producţiei industriale, aceasta a cauzat micşorarea producţiei industriale per total cu 9,3%), fabricarea băuturilor alcoolice distilate – cu 31% , a produselor de tutun – cu 17%, a sticlei şi articolelor din sticlă – cu 7%, a uleiurilor şi grăsimilor – cu 7%, a hârtiei şi cartonului – cu 10%, fabricarea de maşini şi echipamente – cu 7% etc.
În acelaşi timp, s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei industriale, care, însă, nu au atenuat pe deplin descreşterea totală a producţiei. Printre acestea se numără tăbăcirea şi prepararea pieilor (creştere de 1,7 ori); producţia de aparataj şi instrumente medicale (de 1,7 ori); fabricarea cimentului, varului şi ipsosului (cu 31%); fabricarea de covoare şi preşuri (cu 27%); industria extractivă (cu 22%); fabricarea produselor finite din metal (cu 20%); tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei (cu 20%); aprovizionarea cu aburi şi apă caldă (cu 17%); fabricarea lacurilor şi vopselelor (cu 11%); industria metalurgică (cu 9%); fabricarea încălţămintei (cu 8%); producţia şi distribuţia energiei electrice (cu 8%).
Volumul producţiei întreprinderilor industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu s-a redus cu 21%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile de producere a apei minerale şi băuturilor răcoritoare (cu 19%); a nutreţurilor gata pentru animale (cu 18%); prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 14%); fabricarea berii (cu 12%); producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 7%) etc.