Volumul producţiei industriale a RM s-a redus cu 5,3 la sută din cauza blocării exporturilor de vinuri în Rusia
https://www.ipn.md/index.php/ro/volumul-productiei-industriale-a-rm-s-a-redus-cu-53-la-suta-din-cauza-blocarii-e-7966_959495.html
Întreprinderile industriale din Moldova au fabricat, în ianuarie-aprilie curent, producţie în valoare de 6 mlrd. 418 mil. lei în preţuri curente. Indicele volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-aprilie 2005 a constituit 94,1%, iar în aprilie acest indice a marcat 76,9% în raport cu perioada similară a anului trecut.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, diminuarea producţiei industriale, în primele patru luni, a fost cauzată, în special, de reducerea volumului de fabricare a vinului – cu 28%. Vinurile deţin ponderea de 14% în structura producţiei industriale, ceea ce a cauzat micşorarea producţiei industriale cu 5,3%. Asupra acesteia a influenţat negativ şi reducerea cu 7% a producţiei articolelor de îmbrăcăminte, produselor de tutun – cu 24%, a băuturilor alcoolice distilate – cu 10%. Fabricarea de maşini şi echipamente s-a redus cu 21%, a uleiurilor şi grăsimilor – cu 8%, a berii – cu 10%, a produselor de ciocolată, cacao şi de cofetărie – cu 12%, iar a produselor poligrafice – cu 14%.
În acelaşi timp, la unele activităţi s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei, însă acestea nu au atenuat pe deplin descreşterea producţiei industriale. Astfel, a crescut volumul de producţie la întreprinderile de fabricare a cimentului, varului şi ipsosului, tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, precum şi tăbăcirea şi prepararea pieilor - cu câte 64%. La fel, au fost înregistrate majorări ale volumului de producere a aparaturii şi instrumentelor medicale, de precizie, optice - cu 54%, fabricarea cărămizilor şi ţiglelor din lut ars - cu 30%, fabricarea de covoare şi preşuri - cu 19%, aprovizionarea cu aburi şi apă caldă - cu 17%, fabricarea încălţămintei - cu 11%, producţia şi distribuţia energiei electrice - cu 9%, prelucrarea lemnului şi fabricarea articolelor din lemn - cu 7% etc.
În primele patru luni ale anului, întreprinderile industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu au diminuat producţia cu 14%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile de fabricare a apei minerale şi băuturilor răcoritoare - cu 36%, a nutreţurilor gata pentru animale - cu 17%, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne – cu 9%, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor - cu 4% şi fabricarea produselor lactate – cu 3%.