Volumul producţiei industriale a R. Moldova a scăzut din cauza blocării importurilor de vinuri
https://www.ipn.md/index.php/ro/volumul-productiei-industriale-a-r-moldova-a-scazut-din-cauza-7966_959389.html
Volumul producţiei industriale a înregistrat, în martie curent, o descreştere cu 3,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar în primul trimestru al anului – cu 0,3%. Această reducere a fost influenţată, în special, de sistarea importurilor de vinuri de către Federaţia Rusă. Despre aceasta a declarat miercuri, 17 mai, ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, în cadrul şedinţei Guvernului, prezentând evoluţia social-economică a R. Moldova în I trimestru al anului.
Potrivit sursei citate, în urma sistării exporturilor de vinuri în Rusia unde livrările constituie circa 80 la sută, volumul producţiei întreprinderilor vinicole s-a redus cu 7,4% faţă de perioada similară a anului trecut, fapt ce a influenţat negativ cu 1,3 puncte procentuale (p.p) indicele general de producţie în industrie. De asemenea, diminuarea producţiei de vinuri a fost determinată şi de sistarea activităţilor producătorilor, în legătură cu scăderea temperaturii aerului până la 25-30 grade sub zero, în perioada 20-27 ianuarie curent. Volumul producţiei de vinuri a constituit circa 18% din volumul total al producţiei industriale.
Totodată, reducerea, cu 32%, a producţiei articolelor din tutun, în ianuarie-martie curent, a diminuat indicele general de producţie industrială cu 1 p.p.
În aceeaşi perioadă, rata inflaţiei a constituit 4,8%, înregistrând o majorare cu 0,8 p.p comparativ cu perioada respectivă a anului 2005. Sursa principală de creştere a preţurilor a fost majorarea tarifelor la gaze, precum şi a preţurilor la legume, în special la cartofi.
Tarifele la serviciile comunale s-au majorat cu 11,6%, creştere care de asemenea s-a datorat, în mare, majorării tarifelor la gaze, odată cu ridicarea preţului de import al gazelor naturale din Federaţia Rusă. Prin urmare, cota preţurilor la servicii în creşterea indicelui preţului de consum general a fost de 1,7%, din care 1,5% revin serviciilor administrativ reglementate, inclusiv 1,3% - tarifelor la gaz.
Cursul de schimb al monedei naţionale, pe parcursul primelor 3 luni, a marcat o depreciere de 1,4% faţă de dolarul SUA, de la 12,83 lei, la 1 ianuarie, până la 13 lei - la 31 martie. Faţă de euro, leul s-a depreciat cu 3,3%.
Pe de altă parte, Valeriu Lazăr a menţionat că indicatorii sociali s-au îmbunătăţit relativ. Salariul mediu lunar al unui lucrător s-a majorat cu 14,5%, faţă de perioada similară a anului 2005, ajungând la 1454,3 lei. De asemenea, pensia medie lunară a crescut real cu 6,2% faţă de 1 aprilie 2005 şi a însumat 383 lei.