Volumul investiţiilor străine directe atrase în economia R. Moldova înregistrează reduceri substanţiale
https://www.ipn.md/index.php/ro/volumul-investitiilor-straine-directe-atrase-in-economia-r-moldova-inregistreaza-7966_977437.html
Investiţiile străine directe (ISD)atrase în economia R. Moldova s-au diminuat în primul trimestru al anului curent cu 80 mln dolari faţă perioada respectivă a anului 2008 şi au constituit 48,6 mln dolari, sau 4% din PIB. Prim-vicepremierul interimar, Igor Dodon, explică această diminuare prin reducerea cu 41,1 mln dolari a intrărilor în capitalul subscris şi a majorării cu 19 mln dolari a ieşirilor capitalului din alte sectoare economice nebancare, transmite Info-Prim Neo.
Dodon a spus la o şedinţă că e regretabilă această reducere a investiţiilor, care, potrivit datelor prealabile, a continuat şi în trimestru II al anului în curs, în special pe fundalul creşterii constante în ultima perioadă a fluxului anual al ISD, atrase în economia naţională. Acestea s-au majorat în 2008 de 5,6 ori faţă de anul 2000, de la 127,5 mln dolari la 712,8 mln.
Totodată, analiştii economici independenţi apreciază că scăderea ISD este consecinţă nu doar a crizei financiare şi economice, ci şi a deficienţelor climatul investiţional şi de afaceri.
Alex Oprunenco de la Expert–Grup menţiona într-o conferinţă de presă că îmbunătăţirea climatului de afaceri trebuie să rămână în continuare chestiunea numărul 1 pe ordinea de zi a executivului, la fel ca şi cea a promovării reformelor structurale, multe din care, din cauza campaniei electorale îndelungate, au fost amînate.
Oameni de afaceri străini, dar şi din ţară, semnalează că în ultima jumătate de an s-au înteţit raziile poliţiei, fiscului şi altor organe de control. De exemplu, în iulie-august deja pentru a doua oară, este sistată activitatea buticurilor de haine şi alte obiecte mici de consum amplasate în piaţa Negustorilor din cartierul Botanica. Micii antreprenori nu pot înţelege care e motivul.
Guvernul Greceanâi II, la începutul investiturii, a promis să simplifice unele proceduri de obţinere a autorizaţiilor pentru activităţile antreprenoriale, să îmbunătăţească politica fiscală şi să reglementeze strict numărul de controale. Dar, instrumentarul limitat (Parlamentul nu a activat), implicarea în campania electorală a multor membri ai executivului, responsabili de domeniile respective, precum şi timpul scurt al mandatului nu au permis soluţionarea acestor probleme.