logo

Volumul investițiilor atrase în ZEL Bălți depășește 250 de milioane de dolari în 12 ani de activitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/volumul-investitiilor-atrase-in-zel-balti-depaseste-250-de-7966_1088686.html

Pe parcursul a 12 ani de activitate, volumul total de investiții atras în Zona Economică Liberă Bălți (ZEL Bălți) depășește 250 de milioane de dolari, iar companiile rezidente au plătit impozite de 27 de milioane de dolari și au oferit peste zece mii de locuri de muncă. În cadrul unui eveniment organizat de Clubul Presei Economice, președintele ZEL Bălți, Marin Ciobanu, a remarcat că Zona asigură 33% din producția industrială a țării și 15% din toate exporturile Republicii Moldova, transmite IPN.

Cât privește perspectivele, Marin Ciobanu își dorește ca la nordul Moldovei „să activeze Aeroportul Mărculești, cu un investitor mare”.

Alexandru Bordeianu, vicepreședintele Companiei Draexlmaier, rezidentă ZEL Bălți, a menționat că activitatea companiei depinde de fluctuațiile pe piața internațională. Nu poate spune că sunt afectați direct de situația din Ucraina, dar au clienți care primesc piese din regiune. Respectiv, dacă e afectat clientul, sunt afectați și ei.

Alexandr Vasiliev, vicepreședintele companiei Ghepauer & Griller, un alt rezident al Zonei, a relatat că recent compania a împlinit zece ani de activitate în Moldova, timp în care a realizat mai multe proiecte investiționale și a creat locuri de muncă. Compania pune accentul pe factori de stabilitate și predictibilitate în cadrul ZEL Bălți.

Ion Tornea, președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, spune că, spre regret, investitorii sunt atrași cu dificultate, deoarece trebuie pregătită infrastructura necesară, tehnologiile, forța de muncă. Moldova nu se poziționează foarte bine la aceste capitole.

Manfred Grund, un contribuitor activ la crearea ZEL Bălți, a numit-o „un far economic” și se bucură că în ZEL sunt companii germane și austriece foarte active. Rezultatele pe care le raportează sunt o istorie de succes și plasează Moldova ca pe lista destinațiilor cu forță de muncă bună, specialiști buni, bine instruiți, care pot fi perfecționați, așa că cerințele companiilor germane își găsesc realizare.