logo

Vocea copiilor în Parlament și „unirea” cu Rusia. Promisiunile candidaților la a șasea dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/vocea-copiilor-in-parlament-si-unirea-cu-rusia-promisiunile-8004_1082859.html

Candidații Partidul Politic Puterea Oamenilor și ai Partidului „Patrioții Moldovei” vin cu scopuri diferite în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Dacă în cazul primului partid se vrea rezolvarea problemelor existente din interior, cu forțele propriii, dar și reprezentarea intereselor copiilor în Parlament, atunci, cel de-al doilea partid optează pentru aderarea Republicii Moldova la Federația Rusă, ca soluție la majoritatea problemelor cetățenilor. Viziunile și planurile celor două partide au fost enunțate de reprezentanții acestora la cea de-a șasea dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Mihai Stratulat, vicepreședintele Partidului Politic Puterea Oamenilor, este medic pediatru, neonatolog de profesie. Potrivit lui, partidul pe care-l reprezintă este un partid tânăr, format dintr-o comunitate de oameni tineri, specialiști pe domeniile lor de activitate. Oameni care au decis să rămână în Moldova, să lucreze acasă, să-și facă o carieră, să crească copiii, dar, din păcate, spune candidatul, se observă că în ultimii ani acest lucru este tot mai greu și mai greu de realizat. „Multora dintre noi le-a apărut gândul de a pleca din țară, dar am decis să facem această comunitate, să ne întâlnim, să discutăm, să căutăm soluții la problemele existente”. Mihai Stratulat susține că, membrii partidului în fiecare zi se întâlnesc cu zeci de cetățeni și cunosc problemele cu care se confruntă ei, nu le cunosc din culoarele Guvernului sau Parlamentului, ci din discuția purtată cu ei în fiecare zi. Sloganul partidului este „Oameni pentru oameni”, adică membrii formațiunii vin în Parlament ca să ajute oamenii.

Candidatul mai spune că majoritatea oamenilor din echipa partidului nu au fost implicați vreodată în politică, nu au fost la guvernare, circa 80% fiind apolitici. În echipă se regăsesc specialiști în diferite domenii: psihologi, antreprenori, medici. În opinia sa, anume oamenii care lucrează zi de zi împreună cu oamenii, cunosc problemele cu care se confruntă ei și vor să le rezolve. Sloganul său personal este: „Vreau să fiu vocea copiilor în Parlamentul Republicii Moldova”, menționează Mihai Stratulat. Potrivit lui, dorința a apărut pe timp de pandemie când a văzut care a fost atitudinea autorităților față de copii, când s-au închis grădinițele și școlile, dar s-au lăsat piețele deschise, nu s-a avut grijă de transportul public. Pe timp de pandemie, copiii au fost impuși să fie spitalizați având un test pozitiv la COVID-19, cu toate că studiile internaționale arată că copii fac COVID-19 în formă ușoară. De aceasta el a decis să meargă în Parlament unde să fie avocatul copiilor.

Partidul Politic Puterea Oamenilor crede că Moldova are capacitate financiară de a rezolva majoritatea problemelor existente, dar pentru aceasta e nevoie de voință politică și oameni integri în Parlament.

Candidatul Partidului „Patrioții Moldovei”, Alexandr Popa, a remarcat că este om de afaceri care nu a făcut politică niciodată. Dar, spune el, în ultima perioadă, analizând situația care are loc în țară, Partidul „Patrioții Moldovei” a decis să meargă în alegeri cu sloganul „Organizarea unui referendum” (Проведение референдума), un referendum pentru alăturarea la Federația Rusă în calitate de republică, cu Parlamentul ei, cu alte structuri. „Partidul vrea unirea cu Rusia, deoarece vede că în ultima perioadă țara se distruge din exterior și interior. Din interior se distruge prin plecarea celor mai buni specialiști, iar din exterior prin subordonarea unor interese străine. Demersul Partidului de alăturare la Federația Rusă este un răspuns celor oameni care propun unirea cu România. De aceea membrii partidului vor să ajungă în Parlament unde să activizeze ideea de aderare la Federația Rusă”, a spus el.

Alexandr Popa susține că partidul optează pentru aderarea la Rusia, deoarece poporul moldovenesc este foarte pragmatic și face ceea ce îi este avantajos. „Oamenii pleacă să lucreze acolo unde le este mai bine. Membrii partidului au analizat chestiunea cu privire la alăturarea țării la România și au ajuns la concluzia că acest lucru nu este avantajos, astfel va fi pierdută regiunea transnistreană, Găgăuzia, deoarece găgăuzii deja au făcut un referendum unde au spus că în caz de unire cu România ei nu vor merge în România și cred că la nordul Moldovei tot vor fi mai multe probleme cu această idee. În cazul aderării la Federația Rusă moldovenii vor avea parte de o mulțime de avantaje: soluționarea problemei teritoriale, nu va mai fi conflictul transnistrean, nu vor mai fi probleme cu Găgăuzia, se va rezolva problema cu limba vorbită, vor fi două limbi de stat. De asemenea, cel mai important, se vor rezolva problemele economice. Moldovenii vor putea să vândă pe piața rusă și astfel să crească economia”, a afirmat candidatul concurentului electoral „Patrioții Moldovei”.

Răspunzând la întrebările contracandidatului săi, Alexandr Popa a menționat că, de fapt, și-ar dori ca cetățenii să lucreze în țară și să nu depindă de nimeni, deoarece probleme sunt și în Europa și Rusia. Ceea ce propune partidul pe care-l reprezintă, este un scut de protecție împotriva presiunii care se simte acum atât din partea UE, cât și a SUA.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul Politic Puterea Oamenilor se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 17, iar Partidul „Patrioții Moldovei” sub numărul 19.

La cea de a șaptea dezbatere electorală IPN, care va avea loc miercuri, 7 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.