Sportivii din Republica Moldova și România au o conexiune strânsă, prin intermediul acordurilor dintre autorități, dar și al federațiilor de profil. Este o apreciere făcută de șeful Departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Vladislav Vîrtos în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au un tratat de colaborare deja de mai mult de 20 de ani și el este multianual. Anul acesta a fost semnat în data de 27 ianuarie 2023 și este valabil până în luna decembrie 2025. Interconexiunea a fost permanentă între CNOS și COSR, inclusiv prin faptul că mulți sportivi din Republica Moldova au plecat și au reprezentat România”, spune Vladislav Vîrtos.
Șeful Departamentului spune că astăzi există conexiuni între federații și între comitete, dar și între sportivi, care fac schimburi de experiență și preiau bune practici. „Această colaborare are un mare avantaj, noi vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și mergând la unele conferințe internaționale noi ne apropiem de partea română și interacționăm, ne ajutăm”, spune Vladislav Vîrtos.
Potrivit lui, una dintre marile realizări ale colaborării dintre CNOS și COSR este că a stabilit ca unele baze românești pentru pregătirea sportivilor să fie puse la dispoziția celor din Republica Moldova cu condiția ca ei să facă cantonamente comune. „De exemplu, la proba de natație, majoritatea cantonamentelor se fac la Snagov, la centrul de pregătire a olimpicilor, luptătorii merg în Brașov. Sunt 3-4 probe de sport din Republica Moldova care au foarte mari conexiuni cu bazele de pregătire sportivă din România. În baza acestui acord noi doar achitam alimentația și transportul. Sunt niște costuri minime față de ce ar trebui în modul real să coste. Românii ne-au întins o mână de ajutor”, a declarat Vladislav Vîrtos.
Șeful Departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv consideră că pentru a îmbunătăți lucrurile în domeniul sportului „ autoritățile trebuie să întărească statutul asociativ, federațiile să fie puternice, CNOS să fie puternic, cluburile să se poată autofinanța și atunci și autorităților centrale le va fi mai ușor să gestioneze acest domeniu și doar să se ocupe de politici”, a declarat Vladislav Vîrtos.
El menționează, de asemenea, că subiectul legat de infrastructură este unul dureros atât pentru sportivi, cât și pentru autoritățile care înțeleg că edificiile sportive sunt în ruine. E nevoie de mari investiții pentru a aduce la bună funcționare majoritatea centrelor sportive și astfel să fie promovat sportul în masă.
Dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise” este organizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova".