Vladimir Voronin solicită sprijin internaţional în soluţionarea diferendului transnistrean şi în depăşirea polemicilor privind identitatea naţională şi frontierele actuale ale R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-voronin-solicita-sprijin-international-in-solutionarea-diferendului-tra-7965_969135.html
Preşedintele Vladimir Voronin solicită sprijin internaţional în soluţionarea diferendului transnistrean şi în depăşirea polemicilor privind identitatea naţională şi frontierele actuale ale R. Moldova, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al preşedenţiei privind participarea şefului statului la lucrările Summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Bucureşti.
Conform sursei citate, în discursul rostit în cadrul reuniunii, Preşedintele a menţionat că Moldova depune toate eforturile pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra situaţiei incerte în ceea ce priveşte conflictul din regiunea de Est a ţării care, timp de peste 16 ani, rămâne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională.
Şeful statului a spus că problema transnistreană, care alimentează un potenţial de insecuritate şi instabilitate nu doar pentru teritoriul R. Moldova, dar şi pentru întreaga regiune, rămâne încă nesoluţionată. Sunt evidente efectele la scară regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a R. Moldova, precum şi interferenţa problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internaţională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa sau cazul Kosovo, a precizat Vladimir Voronin.
Preşedintele a reconfirmat şi cu ocazia acestui eveniment deosebit de important pentru dezbaterea subiectelor de securitate poziţia oficială a Moldovei: „noi dorim să identificăm o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care trebuie să se axeze pe demilitarizarea şi interzicerea staţionării trupelor şi obiectivelor militare străine pe teritoriul nostru naţional, în conformitate cu statutul recunoscut de neutralitate al R. Moldova, precum şi acordarea unui statut echitabil regiunii transnistrene în componenţa unei Moldove suverane, indivizibile şi integre din punct de vedere teritorial”.
De asemenea, Vladimir Voronin a reiterat faptul că, după 17 ani de la proclamarea independenţei sale, Moldova îşi doreşte sprijinul comunităţii internaţionale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea naţională şi frontierele actuale spre a se putea concentra asupra realizării aspiraţiilor sale pro-europene, precum şi implicarea cât mai activă a tuturor părţilor pentru recunoaşterea neutralităţii constituţionale a R. Moldova şi promovarea reintegrării ţării în baza dreptului internaţional.
În cadrul Summit-ului NATO, şeful statului Vladimir Voronin a purtat discuţii cu Preşedintele Republicii Letonia, Valdis Zatlers, şi cu Preşedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus.
Discuţiile cu cei doi şefi de stat au vizat relaţiile de cooperare a R. Moldova cu Letonia şi Lituania şi perspectiva extinderii şi aprofundării colaborării statului nostru cu cele două ţări baltice.
Potrivit comunicatului, în seara zilei de joi, 3 aprilie, Preşedintele Voronin urma să revină la Chişinău.
Corespondentul Info-Prim Neo, acreditat la Centrul media al summit-ului NATO de la Bucureşti, precizează că ziariştii din R. Moldova aflaţi la Centru nu au reuşit să obţină de la delegaţia oficială nici un fel de informaţii privind participarea şi poziţia Moldovei la for făcându-se trimitere la un comunicat de presă care va fi difuzat ulterior. Presa care a însoţit delegaţia oficială a fost favorizată în acest sens, iar experţii în domeniu atestă încă un caz de înţelegere eronată a modului de asigurare a transparenţei oficialităţilor publice moldoveneşti.