Vladimir Voronin reconfirmă faptul că la baza reglementării transnistrene nu vor avea loc propuneri privind federalizarea
https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-voronin-reconfirma-faptul-ca-la-baza-reglementarii-transnistrene-nu-vor-7965_968890.html
În cadrul negocierilor pe marginea reglementării transnistrene nu este loc de propuneri privind federalizarea. La baza soluţionării diferendului va sta legea din anul 2005 privind principiile de bază ale statutul Transnistriei, a reconfirmat preşedintele Vladimir Voronin marţi, 18 februarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău,transmite Info-Prim Neo.
Şeful statului a declarat că Legea privind principiile de bază ale statutului Transnistriei respectă normele de drept internaţional şi nu necesită modificări. Pachetul de documente prezentat părţilor în negocieri prevede pentru Transnistria împuterniciri mai ample chiar şi decât pentru republicile din componenţa Federaţiei Ruse. În cazul în care pe durata consultărilor în format „5 + 2” transnistrenii vor propune completări acceptate de toate părţile, acestea vor fi promovate. Dacă, însă, vor refuza să discute în baza pachetului prezent şi vor cere federalizarea ţării sau vor dicta alte condiţii, situaţia va reveni la cea a anului '92.
Solicitat să comenteze declaraţiile liderului administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, care, în urma unei întrevederi la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a arătat gata să reia negocierile pe marginea crizei transnistrene şi să discute direct cu şeful statului R. Moldova, însă numai ca parte egală la tratative, preşedintele Vladimir Voronin s-a abţinut de la aprecieri invocând că nu a fost oficial informat despre această întrevedere.
„Nu pot comenta nimic, care a fost subtextul sau ce s-a mai vorbit. Nu avem informaţii directe, nici prin intermediul Ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova. Noţiunea „ de la egal la egal” e mai serioasă şi mai complicată. Despre care egalitate se vorbeşte, trebuie să ne clarificăm”, a declarat preşedintele.
Vladimir Voronin a anticipat că, cel mai probabil, mai întâi vor fi purtate negocieri la nivelul consilierilor, după care vor avea loc şi întrevederi bilaterale cu Igor Smirnov.
Referindu-se la relaţiile cu Federaţia Rusă, implicit în contextul reglementării transnistrene, Vladimir Voronin a menţionat că, după întâlnirea din 21 ianuarie cu preşedintele rus Vladimir Putin, în fiecare zi au loc acţiuni cu o dinamică pozitivă. Audierile de săptămâna trecută din Duma de stat a Federaţiei Ruse, chiar dacă nu au atins rezultatul aşteptat de autorităţile de la Chişinău, au impact pozitiv. În premieră s-a spus în Dumă că R. Moldova trebuie să rămână stat unitar, a subliniat preşedintele.
Întrebat dacă solicitarea de recunoaştere a neutralităţii R. Moldova de către actorii internaţionali importanţi, inclusiv de Federaţia Rusă, înseamnă automat şi retragerea efectivului militar rusesc de pe teritoriul ţării, Vladimir Voronin a răspuns că aşa este gândit şi că actualmente se duc tratative pe marginea acceptării pachetului de documente.
Cu referire vizita în R. Moldova a premierului rus Victor Zubcov, anunţată pentru aprilie curent, Vladimir Voronin a declarat că este un eveniment de importanţă care va deschide o nouă etapă de dezvoltare a relaţiilor comercial-economice cu Federaţia Rusă. În alt context preşedintele a spus că speră să aibă cu succesorul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, relaţii la fel de bune, cu excepţia momentului în care a fost propus memorandumul Kozak. Vladimir Voronin va participa la inaugurarea lui Medvedev, care urmează să aibă loc la 7 mai.