Vladimir Ţurcan cere susţinere politicienilor români
https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-turcan-cere-sustinere-politicienilor-romani-7965_980722.html
Liderul Partidului „Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, a făcut un apel către politicieni din România să aprecieze pericolul iniţiativei americane de amplasare a sistemelor antirachetă în România şi să ia măsuri analogice autorităţilor din Cehia şi Polonia, care nu au permis transformarea ţărilor lor într-un epicentru al conflictelor geopolitice, notează Info-Prim Neo.
Apelul lui Ţurcan a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de joi, 18 februarie, şi este adresat liderilor politici români de centru şi centru-stânga, precum Mircea Geoană, PSD, Marko Bela, UDMR, Constantin Rotaru, Alianţa Socialistă din România, Daniela Popa, Partidul Conservator. Deşi Ţurcan a specificat că apelul este adresat formaţiunilor de stânga, acesta se referă şi la PNL din România, în frunte cu Crin Antonescu.
„Partidul „Moldova Unită” este un partid de stânga, care se pronunţă pentru politica de dezarmare şi neaderare la blocurile militar-politice. Astfel ne declarăm îngrijoraţi de iniţiativa NATO de a amplasa pe teritoriul României sisteme antirachetă”, a declarat Vladimir Ţurcan.
Ţurcan îl mai acuză pe preşedintele român Traian Băsescu că a luat decizia de a amplasa rachetele americane pe teritoriul României către 2015 fără să consulte „statul independent, suveran, independent şi neutru R. Moldova”. „Declaraţia lui Băsescu în mod direct sau indirect dăunează procesului de negocieri în problema transnistreană, deoarece afectează interesele geopolitice ale participanţilor la tratativele în formatul 5+2 şi creează o atmosferă de neîncredere între părţi”, a mai declarat Ţurcan.
Solicitat să comenteze declaraţiile liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, precum că Transnistria este gata să amplaseze rachetele Rusiei pe teritoriul său, Vladimir Ţurcan a spus că aceasta a fost o provocare politică din partea lui Smirnov.
Anterior, guvernul R. Moldova a anunţat că decizia României de a amplasa pe teritoriul său un scut antirachetă aparţine unui stat suveran, care decide de sine stătător asupra aranjamentelor şi mecanismelor de asigurare a propriei securităţi.