logo

Vladimir Thoric: Instanța nu a acționat în interesul statului


https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-thoric-instanta-nu-a-actionat-in-interesul-statului-8004_1093102.html

RISE Moldova încă în anul 2020 a dat publicității date care se conțin acum în publicațiile legate de sancțiunile americane împotriva unor cetățeni ruși cu ingerințe în politicul moldovenesc. Tot acum s-a aflat că informația în cauză a fost cunoscută și la SIS, care a adus-o la cunoștința Procuraturii Geenerale. Dar instanța în cauză a considerat că datele sunt insuficiente pentru luarea unor măsuri. Declarații în acest sens a făcut Vladimir Thorik, coautor al investigației „Kremlinovici”, redactor al departamentului de limbă rusă al RISE Moldova, în cadrul dezbaterii publice „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

„SIS-ul știa despre activitatea tehnologilor politici ruși și a comunicat despre aceasta Procuraturii Generale, care, însă a constatat lipsa cazului de infracțiune penală și n-a inițiat niciun dosar de ingerință a serviciilor speciale străine în politica Republicii Moldova. Pornid de la modestele noastre posibilități, noi i-am identificat pe acești tehnologi și am monitorizat contactele intrușilor cu anturajul lui Dodon. Am obținut dovezi de necontestat că persoanele fotografiate în toamna anului 2020 alături de conducerea Partidului Socialiștilor lucrau pe subiectul realegerii lui Dodon la președinția țării... Amintesc, trei dintre ei: Olga Grak, Yurii Gudilin (căruia americanii îi atribuie și o legătură cu FSB) și Leonid Goldin au fost incluși în lista de sancțiuni a Statelor Unite”, a menționat jurnalistul RISE.

Ancheta s-a numit „Kremlinovici” după nikname-ul pe care și l-a atribuit Dodon. Toată „istoria” a fost documentată, dovedită, cu ajutorul colegilor din Rusia. Jurnalistul a dat telefoane în Rusia și a vorbit cu profesoare de-ale Olgăi Grak, care au inițiat-o în ale tehnologiilor politice. Din componența grupului făcea parte și un specialist în secretele hipnozei. „Vă închipuți: un hipnotizator în preajma președintelui! Bine că Moldova nu dispune de arme atomice ca președintelui să i se sugereze să apese pe butoane”.

Dar nimeni nu a raportat aceste informații la interesele țării pe parcursul a doi ani, a specificat jurnalistul.

Dezbaterea publică la tema „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, organizată de IPN, a fost ediția a 265-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.