Vladimir Ristovski: Consolidarea tranziţiei democratice în R. Moldova nu a fost finalizată încă
https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-ristovski-consolidarea-tranzitiei-democratice-in-r-moldova-nu-a-fost-fi-7965_965761.html
Reprezentantul special al Secretarului Consiliului Europei (CoE) la Chişinău, Vladimir Ristovski, a acordat un interviu Agenţiei Info-Prim Neo cu ocazia împlinirii în iulie curent a aniversării a 12-a de la aderarea R. Moldova la CoE.
[ - Ce a realizat şi ce nu a realizat R. Moldova din cele ce şi-a propus acum 12 ani?]
S-au făcut mai multe eforturi ca Europa să devină o casă comună pentru cetăţenii R. Moldova. În acelaşi timp, consolidarea tranziţiei democratice nu a fost încă dusă la bun sfârşit.
[ - Care ar trebui să fie priorităţile la momentul actual ale R. Moldova în contextual statutului de membru al CoE şi al obligaţiilor asumate anterior?]
Buna guvernare la nivel local, asigurarea justiţiei de calitate, prevenirea şi combaterea corupţiei şi spălării banilor, precum şi protejarea eficientă a drepturilor omului, beneficierea deplină de libertăţile democratice şi colaborarea intensă cu societatea civilă – acestea ar fi principalele provocări pentru următorii ani.
Noile concepţii despre finanţele publice locale, independenţa serviciului procuraturii, accesul la justiţie, politicile moderne cu privire la combaterea corupţiei şi spălării banilor, revizuirea competenţelor de investigaţie privind cazurile de corupţie, reforma sistemului electoral, şi statutul organizaţiilor obşteşti ar trebui tratate drept priorităţi ale prezentului proces de reformare a legislaţiei.
Totodată, o mai bună descentralizare a serviciilor publice locale, încheierea procedurilor judiciare în timpi rezonabili, îmbunătăţirea execuţiei deciziilor emise de curţile naţionale, funcţionarea eficientă, independentă şi imparţială a organelor de drept, ale audiovizualului, ombudsmanului şi a altor instituţii democratice, de asemenea merită o atenţie sporită.
[ - Cum comentaţi faptul că R. Moldova rămâne şi în continuare, după 12 ani, să fie monitorizată de Consiliul Europei, caz fără precedent în relaţiile CoE cu alte ţări europene?]
Construirea unei democraţii durabile şi adoptarea la scară largă a valorilor şi principiilor comune este un proces complex şi de lungă durată. Este totodată nerealistă prezumţia că în prezent situaţia democraţiei, supremaţiei legii şi drepturilor omului ar satisface pe deplin necesităţile personalităţii. E nevoie de voinţă şi angajament susţinut pentru a accepta îmbunătăţirile procedurale şi instituţionale în conformitate cu acquis-ul Consiliului Europei.