logo

Vladimir Odnostalco: Veniturile reale ale oamenilor au scăzut cu cel puțin 15%


https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-odnostalco-veniturile-reale-ale-oamenilor-au-scazut-cu-8004_1093687.html

Iarna va fi una complicată, însă vestea proastă este că nici primăvara nu va fi una ușoară, în condițiile în care Republica Moldova nu înregistrează o creștere economică și oamenii de afaceri sunt nevoiți să-și închidă întreprinderile. Pronosticurile au fost făcute de deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit deputatului opoziției, mecanismul de compensații propus de Guvern nu va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, apreciind că de la preluarea puterii de către PAS, veniturile reale ale cetățenilor au scăzut cu 15%.

Deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, se arată solidar cu cetățenii ucraineni, însă menționează că prioritatea guvernării de la Chișinău ar trebui să fie creșterea calității vieții cetățenilor moldoveni, nu aspectele geopolitice. Potrivit deputatului, o parte din cele 5 miliarde de lei, valoarea totală a programului de compensații, o reprezintă împrumuturi care ulterior vor fi restituite tot pe seama cetățenilor.

„Principala lozincă a partidului de guvernare era Vremuri bune. Acum nimeni nu mai vorbește despre asta, pentru că acum vremurile bune se asociază cu foametea, frigul și frica pentru ziua de mâine. Banii pentru programul de compensații sunt din credite. Premierul Gavrilița spunea despre 400 de milioane de euro credite în anul 2022, sunt bani pe care trebuie să-i întoarcem. Astăzi guvernarea numește aceste credite bani pentru compensații, dar mâine va trebui să luăm din impozitele oamenilor ca să întoarcem acești bani”, a spus Vladimir Odnostalco.

Deputatul socialist s-a arătat nemulțumit de încercarea reprezentanților puterii de a pasa vina pentru crizele cu care se confruntă Republica Moldova către precedentele guvernări. Odnostalco a criticat și decizia autorităților de a condamna agresiunea militară din Ucraina, menționând că poziționarea de partea unui actor politic implicat în război, nu soluționează problemele cetățenilor.

„Mă miră retorica reprezentanților guvernării care spun că timp de 30 de ani nu s-a făcut nimic. Băieți, dar unde au fost liderii voștri în tot acest timp? Au fost la guvernare! Timp de un an guvernarea a scăzut nivelul de viață al oamenilor cu 10 ani, veniturile reale ale oamenilor au scăzut cu cel puțin 15%. Oamenii se întreabă cum vor trece peste această iarnă? Dar mai grav este că nici primăvara nu va fi una bună, în condițiile în care business-ul nu se dezvoltă. Să-i acuzi pe ceilalți nu înseamnă o soluție pentru problemele existente. Dacă analizăm obiectiv, Georgia este mult mai pregătită de statutul de țară candidată la aderare decât Republica Moldova. Dar Georgia nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Federației Ruse, ei cumpără și vând unii de la alții resurse energetice și după prognozele FMI, Georgia înregistrează o creștere economică. De asta, haideți mai puțin să ne ocupăm de politică și mai mult de necesitățile cetățenilor”, a mai spus deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Vladimir Odnostalco a criticat și decizia autorităților de a se împrumuta de la băncile comerciale. Potrivit socialistului, creditele nu fac decât să împovăreze inutil cetățenii.

„Oameni buni, nu ascultați ce vi se spune la televizor și pe Facebook, analizați felul în care trăiți. Când mecanismul de compensații era scris, tarifele la energie electrică erau mai mici, săptămâna viitoare tariful la electricitate va fi deja 6 lei. Oricât de mult guvernarea ar acuza opoziția, vreau să amintesc că pe perioada Guvernului condus de Ion Chicu, pe intern, creditele erau luate la o dobândă de 4-6%, astăzi dobânda e de 21%”, a mai spus parlamentarul.

Dezbaterea la tema „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, este ediția a 268-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.