logo

Vladimir Odnostalco: Nu sunteți reformatori, sunteți niște lichidatori


https://www.ipn.md/index.php/ro/vladimir-odnostalco-nu-sunteti-reformatori-sunteti-niste-lichidatori-8004_1090854.html

Vladimir Odnostalco, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, critică planurile de reorganizare universitară anunțate de Ministerul Educației și Cercetări, afirmând că acestea au fost elaborate în mod netransparent, fără vreo analiză a impactului asupra economiei și asupra dezvoltării învățământului superior și într-un mod care ar duce la „lichidarea” unor instituții cu renume, cum este Universitatea Agrară sau Universitatea din Taraclia.

„Ce vom obține drept rezultat? Nu avem nicio analiză a situației actuale, nu avem vreo analiză a necesităților economiei noastre, de ce specialități are ea nevoie, de ce specialități nu are nevoie, care este cererea agenților economici, ce spun sindicatele, ce spun patronatele despre toate aceste lucruri. E extrem de important”, a remarcat deputatul socialist în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect.

Vladimir Odnostalco a mai criticat guvernarea pentru că nu a discutat cu actorii vizați și cu reprezentanții comunității academice planurile de reorganizare a universităților înainte de a le face publice. „E vorba de chestiuni complexe și delicate, care trebuiau discutate cu fiecare direcție a educației în parte. Acest lucru nu s-a făcut, după cum putem vedea din reacția absolut a tuturor instituțiilor de învățământ care trec acum prin aceste procese de lichidare. Nici pomină de transparență aici. Voi ați scos o foaie și ați spus: băieți, va fi așa. Aveți ceva propuneri? Bine, dați-le, dar va fi așa. Iată care este retorica discuțiilor la ziua de astăzi”, a declarat socialistul. La fel vizavi de transparență, deputatul din opoziție a sugerat că Ministerul Educației ar avea niște interese ascunse, legate de potențiale înstrăinări ale proprietăților instituțiilor implicate în reorganizare.

Socialistul e de părere că reforma propusă, fiind „liberală în esență”, țintește optimizarea resurselor în detrimentul „dezvoltării creatorului, dezvoltării specialistului”. De altfel, întrebat de oponentul său, deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc, care ar fi viziunea opoziției privind reorganizarea universitară, Vladimir Odnostalco a spus că guvernarea e cea care trebuie să formuleze propuneri.

Vladimir Odnostalco s-a referit în special la Universitatea Agrară (UASM), care se propune a fi absorbită de Universitatea Tehnică. Oferind exemplul unui primar de comună care, spune el, acordă mai multă atenție propriului sat decât celorlalte din componența comunei, deputatul socialist crede că UASM va fi marginalizată în urma reorganizării. Or, având în vedere că Republica Moldova este o țară agrară, deputatul socialist crede că statul ar trebui, dimpotrivă, să consolideze UASM, inclusiv prin crearea unor cursuri de recalificare profesională în domenii cu valoare adăugată, dar și prin atașarea unor instituții de cercetare.

Deputatul s-a mai referit și la Universitatea din Taraclia, afirmând că dacă acesta va fi închisă, „va muri întreg raionul”, pentru că ar fi vorba despre „o instituție etnică de învățământ superior”. Potrivit lui, reorganizarea acestei instituții e una din acele „chestiuni ce nu trebuie abordate. Avem nevoie de pace”.

La fel, Vladimir Odnostalco s-a întrebat de ce procesul de reorganizare vizează doar instituțiile de stat, în condițiile în care există un șir de instituții de învățământ private „micuțe de tot”, care, potrivit lui, ar fi avantajate în urma reorganizării.

Dezbaterea publică la tema „Comasarea universităților: argumente pro și contra”, organizată de IPN, a fost ediția a 255-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.