Societatea moldovenească ar avea de pierdut dacă s-ar instala o guvernare pro-rusească, așa cum o concepe Igor Dodon, președintele PSRM și ex-președinte al țării. Societatea s-ar lipsi de finanțare pentru a-și revitaliza domeniile care „se află în comă”, pentru a putea depăși situația gravă pandemică. Eforturile pe care le depun politicienii în prezent țintesc altceva, din acest punct de vedere, societatea s-ar simți „neluată în seamă”. O spune Vlad Țurcanu, expert în comunicare, care a participat la dezbaterea publică: „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce a fost asta?”, organizate de Agenția de presă IPN. El a atras atenția asupra dorinței unei părți considerabile a societății care a votat-o pe Maia Sandu, de a influența situația și până la nivelul unui guvern înnoit.
„Mișcarea socialiștilor cu demisia lui Ion Chicu a avut loc deoarece aveau nevoie să se detașeze de un guvern care era criticat nu doar de opoziție, dar și de cetățeni. În pandemie nu s-a descurcat acel Guvern, iar Ion Chicu depășise un pic măsura în declarații și era nevoie ca în această perioadă dintre guvernul Chicu și Durleșteanu socialiștii să se întremeze, să găsească niște puncte de sprijin care să-i aducă în prima poziție. Acum Igor Dodon încearcă să preia inițiativa. Dacă ar face altminteri, socialiștii s-ar supune la două riscuri majore: un guvern pro-european ar putea repede deschide liniile de finanțare și Republica Moldova ar intra într-o perioadă calitativ mai bună, după ce s-a ajuns la un nivel destul de jos în timpul guvernării socialiștilor. Ar începe lucrările de infrastructură, s-ar porni diverse proiecte, ceea ce e inacceptabil pentru socialiști, pentru că s-ar vedea slăbiciunile arătate de ei cât au condus un guvern sau altul. Din punct de vedere personal, Igor Dodon și colegii săi sunt total împotriva unui guvern european pentru că își riscă carierele, integritatea și libertatea. La un moment dat, se va ajunge la dosarele mari, care durează aproape de șase ani și nu se întâmplă nimic. De aceea ei sunt nevoiți să facă orice, dar asta înseamnă o prelungire a suferinței lor, pentru că socialiștii la prima vedere se luptă cu PAS și ceilalți reprezentanți ai opoziție, pe când, în realitate, ei se luptă cu concurentul lor de pe stânga Renato Usatâi, care ar căpăta un nou suflu dacă Dodon s-ar alia cu Șor. Rămâne să vedem ce au de câștigat socialiștii din alianța pe față cu Șor”, a opinat Vlad Țurcanu.
După el, acțiunea de a înainta propriul guvern, intră în logica socialiștilor din ultimele săptămâni, pentru că, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, Igor Dodon încearcă să preia inițiativa, să iasă la rampă cu asemenea inițiative pentru a-și intimida adversarii, încearcă să arate că încă este puternic și că poate fi privit drept un lider al acestei părți de pe eșichierul politic.
„E interesant un lucru: dacă Guvernul Gavrilița pică, cum se va manifesta Maia Sandu și Curtea Constituțională? Cunoaștem că există o interpretare a CC care se referă la cele 51 de semnături și la care a făcut trimitere și Igor Dodon. Dacă i se prezintă doamnei Sandu un număr de 51 de semnături, e interesant cum va proceda? Riscă să refuze candidatura Durleșteanu și atunci va fi învinuită că nu respectă Constituția sau acceptă jocul socialiștilor? Dacă nu o desemnează pe Durleșteanu, e interesant ce urmează la CC și dacă se declanșează de majoritatea practic existentă deja în Parlament o acțiune de suspendare din funcție a Maiei Sandu? Sunt mai multe scenarii pe care e cazul să le urmărim, dar înclin balanța în favoarea Maiei Sandu pentru că este președinte și pentru că, chiar dacă a făcut o pauză prea mare de la alegerile prezidențiale până a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru, încă mai are susținerea opiniei publice și a electoratului, aproape un milion de voturi”. E de urmărit dacă doamna Sandu merge pe mâna Marianei Durleșteanu sau nu, a sugerat Vlad Țurcanu.
Vlad Țurcanu crede că, din ședința de azi a Parlamentului, unde a avut loc confruntarea dintre PAS și socialiști, au avut de câștigat ambele formațiuni. Cât privește tactica folosită de PDM și Platforma DA, acestea încearcă să găsească o soluție, întrucât e clar că PDM nu vor intra în următorul Parlament, iar Platforma DA nu este nici ea foarte sigură. „
Potrivit lui, tentativa de învestire a Guvernului este un act firesc, impus de circumstanțe, iar fiecare grupare politică din Parlament ia măsurile pe care i le impune situația. „Parlamentul actual a fost croit într-o manieră artificială, iar toate fraudele care au fost atestate în perioada electorală și modul în care s-a constitui acest Parlament nu puteau duce la altceva decât la ceea ce se întâmplă în prezent. „Am mai avut transfugi în toate perioadele, dar acum s-a ajuns la o limită greu de acceptat de către societatea moldovenească. Se știe despre deputați care au reușit să ajungă în a treia barcă în mai puțin de doi ani, ceea ce nu crește încrederea societății în actualul Parlament. Procesul care are loc acum în Parlament e „un rău necesar”, trebuie să se separe apele în un anumit moment, să existe un Parlament care să aibă destulă legitimitate ca cetățenii să spună că îi reprezintă”, a spus Vlad Țurcanu.
„Această încercare disperată a lui Dodon și a oamenilor săi din PSRM nu are cum să țină mult timp, ei își grăbesc sfârșitul în felul acesta. Specificul politicii moldovenești e că atunci când ești sus, ai totul, iar când te duci în opoziție, riști să pierzi totul. De aici și această îndârjire a taberei PSRM de a se menține pe poziție”, a încheiat expertul.
Dezbaterea publică „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce a fost asta?”, este ediția a 171-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.