logo

Vlad Țurcanu: Oricât de perfectă ar fi legislația se vor găsi mereu temeiuri de a contesta anumite decizii


https://www.ipn.md/index.php/ro/vlad-turcanu-oricat-de-perfecta-ar-fi-legislatia-se-8004_1081061.html

Oricât de perfectă ar fi legislația moldovenească se vor găsi mereu temeiuri politice de a contesta anumite decizii. O spune Vlad Țurcanu, expert în comunicare, referindu-se la faptul dacă e nevoie sau nu de modificări esențiale în corpul Constituției. Expertul a dat cel mai recent exemplu, ședința de ieri, 15 aprilie, a Curții Constituționale (CC), la care socialiștii, în opinia sa, au invocat tot felul de argumente care nu aveau legătură directă cu buchea legii. „Spre exemplu, ce înseamnă consultări mimate? Probabil, se face o deosebire intenționată între cuvântul „mimat” și „formal”, pentru că da! s-ar putea ca niște consultări să nu reușească, dar din punct de vedere formal au fost realizate și era obligația președintelui de a le desfășura. Sau, alte argumente neconcludente, expuse în incinta Curții, referitor la intenția adevărată a unor actori politici de a avea sau nu un guvern. Sunt lucruri care pot fi discutate la nivel politic, dar, din punct de vedere juridic, e imposibil de a lua în calcul asemenea alegații care nu au bază reală în legislație”, a opinat Vlad Țurcanu, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

Vlad Țurcanu a explicat că, în contextul disputei actuale în cele două instituții ale statului, e vorba, în primul rând de schimbarea vectorului politic în Republica Moldova, iar modul în care a fost percepută decizia Curții Constituționale de socialiști arată miza unei fracturi în societatea moldovenească. „Dacă s-ar întâmpla să se instaleze o guvernare pro-europeană în Republica Moldova, cealaltă parte ar avea mult de pierdut. Sucirea socialiștilor după Revelion se datorează nu doar poziției pe care o văd în sondaje și care nu-i bine dispune, ci e vorba de pericolul ca o următoare guvernare, pro-europeană, să performeze într-o manieră care i-ar face marginali pe socialiști, pe cei care îmbrățișează retorica pro-rusească. Decizia de ieri a Curții și prestația ei în ultimele luni este foarte importantă pentru modul în care situația din Republica Moldova a putut fi percepută peste hotare. Orice deviere a Curții de la norma legală ar fi permis unor forțe de peste hotare să ia atitudine și nu în favoarea dezvoltării Republicii Moldova”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, în situația de față, cei care nu sunt de acord cu decizia de ieri a Curții pot folosi în avantajul lor situația care a existat în activitatea Curții în iunie 2019, moment care, după Vlad Țurcanu, indiferent de componența actuală sau viitoare, va umbri activitatea CC. „Iresponsabilitatea unor personaje din acea perioadă a creat precedente care acum îi permit lui Igor Dodon să facă o paralelă între ce se întâmplă acum și ce s-a întâmplat atunci. S-ar putea să urmărim în continuare și evoluții ale unor juriști de peste hotare care vor arăta imposibilitatea acestei comparații, între ce a produs Curtea Constituțională în ultimele luni și ce încercat să facă componența de atunci în iunie 2019. Pentru credibilitatea actualei componențe a Curții a contat foarte mult acea decizie în defavoarea Maiei Sandu, când Curtea a invalidat a doua încercare a președintei de a o pune pe Natalia Gavrilița premier. Curtea ar fi putut să ia atunci o decizie politică, oferindu-i dreptul Maiei Sandu de a o desemna pe Gavrilița, în pofida existenței unei majorități parlamentare la acea oră. De atunci încoace credibilitatea acestei componențe a Curții a crescut. Într-un moment greu pentru gruparea pro-europeană din Republica Moldova, Curtea nu a acceptat să ia o decizie forțată”, a subliniat Vlad Țurcanu.

Vlad Țurcanu este de acord cu inadmisibilitatea blocării unei decizii legale venite din partea CC. Și aici, crede expertul, sistemul politic-administrativ din Republica Moldova își va dovedi sau nu consistența în sensul blocării unor încercări de a nu respecta o decizie a Înaltei Curți. „Curând, sistemul care contează mult în desfășurarea unor evenimente din societate va înclina spre o normalitate. Pericolul nr. 1 pentru cei care nu acceptă decizia Curții e ca ei să fie respinși de cei care sunt chemați pe baricade. Cred că societatea moldovenească a obosit de aceste baricade și o tendință firească e ca se instaureze normalitatea, chiar dacă va mai dura, pentru că cel mai probabil alegerile parlamentare vor fi în toamnă”, a concluzionat expertul. După părerea sa, la momentul actual, e dificil să existe argumente care ar ajuta la limpezirea apelor politice din Republica Moldova, având în vedere situația tensionată între cele două forțe politice. „E foarte greu să găsești soluții politice pentru ei în condițiile în care s-a dat o soluție juridică. Așa va fi întotdeauna, e o luptă politică într-un stat care nu s-a așezat temeinic pe bazele sale. Câtă vreme va fi neglijență față de buchea legii, vom avea asemenea situații, pe care nicio instanță, chiar și Curtea Constituțională, nu le poate rezolva până la capăt”, a mai spus Vlad Țurcanu.

Dezbaterea publică „Decizia Curții Constituționale: ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla în Moldova?”, este ediția a 183-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de IPN cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.