logo

Vlad Filat: Sprijinul UE va deveni operațional dacă la Chișinău vor exista parteneri pro-europeni


https://www.ipn.md/index.php/ro/vlad-filat-sprijinul-ue-va-deveni-operational-daca-la-8011_1082109.html

„Anunțul Comisiei Europene privind acordarea a 600 de milioane de euro, dincolo de dimensiunea economică, este un puternic semnal politic ce repune Republica Moldova pe traiectoria de integrare europeană începută în anul 2009.

Blocat în 2015 de binomul Plahotniuc-Dodon prin capturarea cvasi-totală a statului, parcursul european al Republicii Moldova beneficiază prin acest ajutor al Uniunii Europene de o nouă șansă”. Astfel apreciază ex-premierul Vlad Filat  anunțul recent privind planului de relansare economică, aprobat de CE pentru Republica Moldova, pentru următorii trei ani.

„Sprijinul acordat de UE va deveni operațional doar dacă la Chișinău vor exista parteneri pro-europeni, profund angajați în apropierea de UE. Acest sprijin va crește substanțial în măsura în care Republica Moldova își va îndeplini angajamentele agreate și asumate în fața Uniunii Europene. Cei 5 piloni enunțați în Planul de Recuperare Economică pentru Republica Moldova (managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajare în piața muncii; reforma statului de drept și justiție), vor asigura nu doar reforma și modernizarea statului, ci și o mai bună interoperabilizare cu UE”, a scris Vlad Filat într-o postare de azi pe Facebook, citată de IPN.

„În ceea ce-l privește pe Igor Dodon și atacurile la adresa partenerilor de dezvoltare, ele derivă pur și simplu din invidie, neputință și frustrare. De fapt, refacerea alianței Plahotniuc-Dodon-Voronin este o „alianță a izolaților”, în vremea fiecăruia dintre ei Republica Moldova a fost izolată extern, iar partenerii de dezvoltare i-au ignorat. Din păcate, cei care au avut de suferit și pierdut au fost cetățenii. Dacă partenerii de dezvoltare i-au izolat, ar fi bine ca și noi, cetățenii Republicii Moldova, să-i izolăm și să ne continuăm drumul spre Europa!”, afirmă ex-premierul.