logo

Vlad Filat: Întreaga societate trebuie să contribuie la paşii următori


https://www.ipn.md/index.php/ro/vlad-filat-intreaga-societate-trebuie-sa-contribuie-la-pasii-urmatori-7965_1009510.html

„Îmi aduc aminte bine începutul activităţii noastre, era mult scepticism şi neîncredere în procesul de integrare europeană a Moldovei. Cu trecerea timpului am făcut faţă angajamentelor asumate pe intern şi în raport cu partenerii externi, acum este o perioadă când nu doar clasa politică, ci întreaga societate trebuie să aibă implicare contribuind la paşii care urmează să-i facem”, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Politicianul a participat la dezbaterea „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, organizată de Agenţia de presă IPN.

În cadrul Summitului de la Vilnius, UE a demonstrat o unitate exemplară vizavi de poziţia în ceea ce ţine de Parteneriatul Estic – susţine Vlad Filat. „Cred că politica vizavi de parteneriat va fi şi mai consolidată şi mai eficientă. În afară de parafarea Acordului de Asociere, în afară de perspectiva clară de liberalizare a regimului de vize, Moldova a obţinut la Summit încă o victorie, acolo noi am mai avut un exemplu de sprijin fără precedent din partea UE. Nu am avut vreo situaţie în care cel puţin o delegaţie să nu vorbească cu simpatie despre Moldova, şi aceasta este rezultatul unei munci”, a subliniat politicianul.

Vlad Filat este sigur că Moldova nu are altă alternativă decât parcursul european. „În aceşti 4 ani cât timp Moldova este guvernată după regimul comunist, am avut o perioadă complicată sub toate aspectele, am avut o perioadă fără preşedinte ales, o criză politică permanentă, un referendum eşuat, alegeri anticipate, alegeri locale, şi multe conflicte intestinale în cadrul alianţei de guvernământ. Dacă e să tragem linie, putem spune că atunci când a fost o situaţie de a lua decizii, ele au fost luat corect pentru ca acest proces să continue”, a spus liderul liberal-democraţilor.

Referindu-se la evenimentele din primăvară, când Guvernul condus de Vlad Filat a fost demis, el a apreciat pozitiv decizia de a crea coaliţia de guvernare, trecând peste interesele personale şi de partid. „Dacă procedam altfel, astăzi nu vorbeam despre Vilnius, despre liberalizarea regimului de vize, astăzi eram în plin proces electoral care urma să determine unde merge Moldova. Acest obiectiv, care ne-a făcut să mergem împreună ,va menţine coaliţia să ducă mandatul la sfârşit, iar aceasta înseamnă semnarea acordurilor, ratificarea lor ca să intre în vigoare până la următoarele alegeri. Avem un mare avantaj în raport cu cei care sunt împotriva procesului de integrare europeană”, a adăugat Vlad Filat.

Politicianul a menţionat că în UE există 23 de limbi oficiale şi liderii ţărilor insistă pe a vorbi în limba lor. „Vorbesc în 23 de limbi diferite, dar se ascultă şi se aud. Noi vorbim aceeaşi limbă, dar încă trebuie să ne învăţăm să ne ascultăm şi să ne auzim. Am mai spus cu alte ocazii că sunt bolnav incurabil de euro-optimism, avem o masă critică de oameni care vor oferi acestui parcurs un caracter ireversibil. Acest proces de integrare europeană este unul continuu, şi el continuă şi după aderare. Noi trebuie să fim pregătiţi sub toate aspectele să facem faţă acestui proces care presupune şi un nivel de transparenţă totală în actul guvernării. Până a parafa Acordul, au fost lansate multe acţiuni de colaborare cu societatea civilă, promit că procesul va fi şi mai dinamic, rolul societăţii civile va fi şi mai important”, a apreciat politicianul. După Vilnius viaţa continuă şi după alegeri viaţa va continua, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie durabilă şi eficientă, trebuie să avem legislaţie europeană, instituţii independente, iar actul guvernării să aibă un control eficient” – a menţionat Vlad Filat.

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, este ediţia XXIV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul IPN este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.