logo

Vlad Filat despre eliberarea sa: Procedura a fost perfect legală


https://www.ipn.md/index.php/ro/vlad-filat-despre-eliberarea-sa-procedura-a-fost-perfect-7967_1070069.html

Fostul premier Vlad Filat susține că decizia instanței de judecată prin care a fost eliberat condiționat din detenție a fost perfect legală. Ex-premierul susține că toate acele informații distorsionate din spațiul public, declarațiile precum că eliberarea sa a avut loc în condiții de obscuritate sunt o speculație. Procedura care s-a încheiat pe 3 decembrie a început de fapt în aprilie 2019, iar în această perioadă s-au perindat trei guverne, a declarat Vlad Filat într-o conferință de presă la IPN.

Vlad Filat a menționat că procedura a început pe când premier era Pavel Filip, iar prima decizie prin care s-a decis reducerea termenului de detenție cu peste 600 de zile a fost emisă la sfârșitul lunii iulie. În acea perioadă, funcția de prim-ministru era deținută de Maia Sandu. Ulterior a mai fost depusă o cerere. „Ca rezultat al acestei cereri, instanța de judecată a adoptat din nou o decizie prin care a constatat continuitatea încălcării drepturilor mele. Și a redus din nou din pedeapsa stabilită prin sentința de condamnare. În total mi-a fost redus, încă o dată – în procedură legală, conform procedurilor stabilite de legislația națională, termenul de pedeapsă cu 709 zile. Atunci la Guvern în continuare era doamna Maia Sandu”, a notat Vlad Filat.

Potrivit lui, în conformitate cu prevederile legale, deținutul care a ispășit 2/3 din pedeapsa stabilită are dreptul la liberarea condiționată. „În momentul în care condițiile prevăzute de lege au fost întrunite, în condițiile prevăzute de lege, eu personal am depus cererea către administrația Penitenciarului nr. 13 pentru a-mi fi aplicat articolul 91 al Codului Penal, care vizează liberarea condiționată. În baza cererii pe care am depus-o, în cadrul comisiei penitenciarului, așa cum prevede norma legală, a fost examinată această cerere. S-a examinat dacă toate condițiile necesare pentru liberarea condiționată sunt întrunite. Și aici este vorba de ispășirea a două treimi din pedeapsa, îndeplinirea planului individual al Penitenciarului – să nu existe pedepse sancțiuni disciplinare etc. În urma examinării de către comisia penitenciarului, s-a decis unanim a fost acceptată cererea mea pe data de 8 noiembrie”, explică Vlad Filat.

Fostul premier spune că pe 12 noiembrie, demersul comisiei a fost expediat în instanța de judecată. Potrivit lui, această dată nu pentru că Maia Sandu a decis să-și asume răspunderea Guvernului cu ulterioara demitere, dar pe motiv că 12 noiembrie era penultima zi prevăzută de lege pentru depunerea cererii. Ulterior acest dosar a fost repartizat conform programului existent, iar judecătorul de instrucțiune a stabilit data primei ședințe.

Judecătorul care a examinat demersul este același care a aplicat primul mandat de arest, în 2015. „Deci, atunci când am fost arestat în modul în care am fost arestat era așa o liniște totală și undeva poate chiar bătăi din palme. Nu știu de ce acum, acel judecător care a luat o decizie, conform intimei sale convingeri și motivând această decizie, încearcă a fi comentat și criticat. Din punctul meu de vedere, aceasta nu înseamnă decât încercarea de a pune presiuni asupra instanțelor, a judecătorilor”, a spus Vlad Filat, remarcând că pe 3 decembrie, când a fost emisă încheierea judecătorească de liberare condiționată, prim-ministru al Republicii Moldova era deja Ion Chicu.

Fostul prim-ministru a menționat că nu are acel sentiment de libertate și nici de certitudine. El spune că pe parcursul întregii zile a fost sfătuit să părăsească țara, însă nu este un laș. Încheierea din 3 decembrie nu este una definitivă, este cu drept de atac în termen de 15 zile. Aceasta poate fi contestată de către persoanele interesate sau părțile din proces, care sunt Vlad Filat și administrația Penitenciarului nr. 13. „Pe mine personal m-ar mira enorm dacă instituția care a înaintat un demers motivat pentru liberarea condiționată, în baza căruia a fost emisă o încheierea judecătorească, după o perioadă de timp, nu întâmplător, după Consiliul Suprem al Securității, își va schimba poziția și va veni cu un nou demers (n.r. recurs). Acesta va fi și un test, dacă vreți”, a mai spus fostul premier.

Întrebat ce urmează să facă mai departe, Vlad Filat a spus că, în primul rând, vrea să recupereze dauna imensă provocată persoanelor apropiate. Nu vrea să se implice în politică, însă aceasta nu înseamnă că nu va comunica cu oamenii politici. Cât despre participarea la Consiliul Politic al Partidului Liberal Democrat, pe care l-a condus până la reținere, Vlad Filat a menționat că, dacă va avea capacitatea fizică, va merge să salute colegii, pentru că a făcut împreună cu ei multe lucruri bune. Acesta a precizat că și-a suspendat calitatea de membru al PLDM, pe care încă nu planifică să o reia.