logo

Vlad Batrîncea: Republica Moldova nu este un jucător geopolitic


https://www.ipn.md/index.php/ro/vlad-batrincea-republica-moldova-nu-este-un-jucator-geopolitic-7978_1035119.html

Moldova este un obiect al jocurilor geopolitice și nicidecum un subiect. Jucători geopolitici sunt statele care își permit să ducă o politică economică independentă și respectiv pot să influențeze politica externă. Astăzi, Vestul nu-i va permite Moldovei să ducă o politică economică externă, iar singurul lucru pe care-l poate face Republica Moldova în acest caz este să meargă pe calea întăririi neutralității. Opinia a fost exprimată de Vlad Batrîncea, deputat al Partidului Socialiștilor la dezbaterea publică întitulată: „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit şi realitate”, organizată de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Deputatul socialist a precizat că Moldova ar trebui să-și găsească locul în lumea geopolitică reieșind din caracteristicile mintale ale oamenilor, caracteristicile economice, religie sau cultură. „Din păcate, noi nu avem o politică națională, poporul nu influențează politica din Parlament, există o majoritate parlamentară care nu este aleasă de oameni. În contextul în care mai mult de un milion de cetățeni moldoveni sunt peste hotare, cine participă la alegeri și cine duce o politică națională? Modelele care se încearcă a ni se impune nouă acum nu sunt racordate la societate pentru că actorii geopolitici înțeleg că oamenii pot reacționa altfel decât ei își doresc”, a adăugat Vlad Bătrîncea.

Într-o replică adusă expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, care a menționat că Republica Moldova oscilează între două plăci tectonice – cea europeană și cea eurasiatică, deputatul socialist, a menționat că într-adevăr există aceste două politici mari, care, cu părere de rău nu au rădăcină pur națională și nu reflectă deseori interesul național economic, politic al Republicii Moldova. În schimb ele reprezintă unele formule mai largi internaționale. „Implicarea Republicii Moldova într-o formulă impusă din afara țării determină deseori procesele politice interne”, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit lui, când cineva încearcă să inducă tehnologii informaționale, cenzură, să intervină peste neutralitate, societatea se divizează între două părți. În opinia sa, Republica Moldova trebuie să-și păstreze neutralitatea, să reprezinte un pod între două civilizații și să nu permită ca cineva să-i impună o agendă geopolitică.

Potrivit lui Vlad Batrîncea, pentru a crește și a se dezvolta într-un cadru geopolitic, cetățeanul simplu trebuie să-și plaseze foarte bine scopurile, unul dintre acestea ar fi dezvoltarea identității, diaspora având un rol extrem de important în acest proces. „Avem mai mult de un milion de cetățeni activi plecați peste hotare care s-au regăsit în alte sfere economice, în modele sociale străine și au obținut succese, ei trebuie incluși în viața social-politică a țării prin procesul de vot. Calea de a ne dezvolta economia și identitatea implică neapărat participarea diasporei. Poate utilizând potențialul lor vom crea aici acele condiții care le va permite cândva să se întoarcă înapoi acasă”, a adăugat deputatul socialist.

Dezbaterile publice „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, constituie ediția a 73-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.