logo

Vitalie Meşter: Politicienii trebuie să ia în calcul experienţa României de aderare la UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/vitalie-mester-politicienii-trebuie-sa-ia-in-calcul-experienta-romaniei-de-adera-7978_1017321.html

Vitalie Meşter, directorul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi, reprezentant al Consiliului Naţional al ONG-urilor, le propune politicienilor care speră că vor crea coaliţia de guvernământ să ia în calcul experienţa României privind parcursul european. El a remarcat la dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” că acel credit de încredere acordat de cetăţeni la 30 noiembrie actualilor politicieni ar putea fi ultima şansă. Dezbaterea a fost organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai platformelor societăţii civile din Moldova..

Vitalie Meşter a remarcat că atunci când România a depus cererea de aderare la UE şi a trebuit să implementeze un set de reforme, a cunoscut 2 avertizări pentru ţară formulate în urma monitorizării efectuate de UE. În conformitate cu ele, era necesară eradicarea corupţiei şi reformarea sistemului instituţiilor rezidenţiale.

„Recomandarea mea ar fi ca această coaliţie, care sper să se formeze, să ţină cont de experienţa României şi să nu apară în aceeaşi lumină nu prea bună când cu un an înainte de aderare i s-a spus că dacă nu va implementa cele 2 reforme, aderarea ar fi imposibilă. Noi suntem buni la capitolul de adoptare a legilor, dar suntem slabi la capitolul implementare şi le recomand politicienilor să ţină cont”, a subliniat Vitalie Meşter.

Directorul Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi a mai spus că, atunci când ţara trece prin criză economică şi politică, întotdeauna au de suferit cei mai slabi, cei vulnerabili.

„Partidele de la guvernare au fost creditate cu încredere pentru încă 4 ani, posibil a fost pentru ultima dată, iar acest credit va începe să se stingă la alegerile locale, dacă până atunci lucrurile nu se vor schimba simţitor. La noi lipseşte cultura politică, lipseşte un raport privind ceea ce s-a făcut de către partidele de la guvernare pe parcursul acestor ani, lucrurile nu s-au schimbat, doar lozincile. La noi lipseşte responsabilitatea colectivă a coaliţiei de guvernare.”, a opinat Vitalie Meşter.

Dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” este ediţia a XXXVI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.