logo

Vitalie Gorincioi: Embargoul impus fructelor și legumelor din Moldova de Rusia este un joc politic


https://www.ipn.md/index.php/ro/vitalie-gorincioi-embargoul-impus-fructelor-si-legumelor-din-moldova-7965_1101243.html

Embargoul impus de Rusia fructelor și legumelor din Republica Moldova nu este o noutate și reprezintă un joc politic al Moscovei. Opinia aparține președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, potrivit căruia producătorii de fructe din Republica Moldova își vor vinde marfa pe alte piețe. Potrivit lui Vitalie Gorincioi, de pe urma embargoului impus de Rusia, au de suferit doar consumatorii din Federația Rusă, întrucât aceste interdicții determină creșterea prețurilor pe piața internă, notează IPN.

Începând cu data de 4 decembrie Federația Rusă a instituit embargou la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova. Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare – Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis etc, interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

„De 10 ani de când sunt președinte „Moldova-Fruct” de vreo 10 ori deja am auzit de interdicții aplicate de Rusia. Noi suntem naivi și în loc să ne vedem de treabă, ne gândim că poate se vor răzgândi. Noi, anul trecut, i-am invitat pe cei de la Rosselhoznadzor, am creat un grup de lucru împreună cu ANSA, împreună cu cei învinuiți că trimit fructe ce nu corespund standardelor, s-a dovedit, până la urmă, că cei indicați în listă nici măcar nu au trimis prune. Să ne gândim logic, în partea stângă a Nistrului nu sunt dăunători, în partea dreaptă – sunt. În Găgăuzia nu sunt dăunători, iar în Cahul deja sunt. Este clar că sunt jocuri politice”, a spus președintele Asociației „Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui Vitalie Gorincioi majoritatea membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și-au reorientat exporturile spre piața Uniunii Europene, iar embargourile impuse de Rusia nu afectează decât consumatorul din această țară.

„Ar trebui ca discuțiile și negocierile să se poarte cu instituțiile statului, cu ANSA, cu Ministerul Agriculturii, nu cu partide politice. Sunt lideri politici care fac lista producătorilor care au voie să exporte. E o rușine pentru o țară atât de mare ca Rusia să se ajungă la astfel de metode. Noi fructele le vom vinde celor care vor să le mănânce și care plătesc bani. În Rusia, în primul rând, are de pierdut consumatorul. Rusia, la fel, produce mere, și producătorii lor acum ridică prețurile”, a spus președintele Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a reacționat printr-un comunicat de presă la embargoul impus de Rusia, menționând că: „fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene. În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”.