logo

Vitalie Cojocari: În 2015 să umplem puşcăriile cu persoane importante corupte


https://www.ipn.md/index.php/ro/vitalie-cojocari-in-2015-sa-umplem-puscariile-cu-persoane-importante-7978_1017530.html

În anul care vine în Moldova trebuie să se lupte cu corupţia la nivel înalt. Pentru ca ţara să meargă pe calea corectă, trebuie să fie arestate multe persoane importante, dar corupte. Sugestia vine de la Vitalie Cojocari, jurnalist moldovean în redacţia Ştirilor PRO TV Bucureşti, solicitat de IPN să vorbească despre Moldova anului 2015.

„Când IPN m-a întrebat care eveniment va fi cel mai important pentru Moldova anului 2015, mi-am dat seama că orice aş zice, de la formarea Guvernului, la alegerile locale ar fi puţin şi insignifiant. După alegerile din noiembrie 2014, când Moldova a oscilat între vest şi est, între viitor şi trecut, între UE şi Rusia, a fost clar – ţărişoara asta are nevoie de un eveniment foarte important. Ceva care să o stabilească definitiv pe făgaşul corect – spre Bruxelles, evident prin Bucureşti. Dacă evenimentul nu are loc de urgenţă, cel târziu în 2015, teamă mi-e că la următoarele alegeri nu o să mai fim în stare să alegem corect direcţia”, a specificat autorul blog-ului cojocari.ro.

Vitalie Cojocari vorbeşte despre arestări. „Multe, multe, multe arestări. Dacă vrem să salvăm democraţia, dacă vrem să păstrăm parcursul european al Republicii Moldova, trebuie să scoatem din zgardă justiţia”, subliniază jurnalistul. În Moldova trebuie să fie creat un DNA autentic (Direcţia Naţională Anticorupţie din România n.r.), propune Vitalie Cojocari, care consideră că Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău o butaforie. „Trebuie să aducem procurori tineri, harnici, să le plătim salarii bune, să-i trimitem la stagii de practică prin Bucureşti, iar apoi să le dăm mână liberă la făcut dosare. Şi băieţii aceştia tineri să nu aibă nici tată, nici mamă. Să nu aibă frică decât de lege. Să nu le sune telefoanele. Iar politicienii să nu aibă influenţă asupra lor. Lumea nu mai crede în vorbe. Moldovenii s-au săturat până în gât de corupţie”, a accentuat jurnalistul.

Vitalie Cojocari spune că a văzut cu ochii săi ce înseamnă arestările practicate de DNA în România. „Le-am trăit pe viu. Au ajuns în puşcării toţi cei care păreau invincibili, toţi cei care erau de neatins. Sunt jurnalist în Bucureşti. Ar fi trebuit să nu fiu mirat de nimic, dar ce s-a întâmplat în ultimii 3-4 ani pare rupt dintr-un film de ficţiune. Sunt convins că până şi politicienii, fotbaliştii, miniştrii, funcţionarii mari, oamenii de afaceri săltaţi de procurori au realizat cât de adevărat este totul abia când în spatele lor s-a închis uşa celulei. Rezultatul acestor arestări? Acum, în România funcţionarii sunt speriaţi. Şi nu-i sperie doar puşcăria. Pentru ei este grav altceva - faptul că li se pune poprire pe conturi, li se execută o parte din avere”, a remarcat jurnalistul.

Vitalie Cojocari zice că nu vrea să fie foarte optimist, dar crede că România are de câştigat enorm şi economic, şi politic, dar mai ales îşi câştigă stima de sine după ce vede atâţia corupţi trimişi după zăbrele. „În 2015 îmi doresc să văd arestări şi în Moldova. Este evenimentul cel mai important pentru ţărişoara mea. Totul trebuie început de sus, de la capi. Corupţie există şi la case mai mari, şi în ţările vestice. Dar în casele mari nu se fură deşănţat, nu se ia totul cu japca şi se cară în zone off-shore. Moldova anului 2015 trebuie să răspundă la o singură întrebare: a fi sau a nu fi lupta cu corupţia? La asta se reduce totul. Corupţie la nivel înalt în economie = moldoveni săraci. Corupţie la nivel înalt în medicină = moldoveni bolnavi. Corupţie la nivel înalt în justiţie = moldoveni în pericol. Corupţie la nivel înalt în educaţie = moldoveni proşti. Îmi cer scuze dacă scriu dur, dar acesta este adevărul”, a subliniat Vitalie Cojocari.

Din punctul de vedere al jurnalistului, corupţia este duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, care ameninţă existenţa statului şi el optează ca să înceapă arestările.