logo

Vita Dobele: Membru al UE nu devine un anumit minister sau Parlamentul, ci ţara


https://www.ipn.md/index.php/ro/vita-dobele-membru-al-ue-nu-devine-un-anumit-minister-7978_1027557.html

Membru al Uniunii Europene nu devin anumite ministere sau Parlamentul unui stat, ci întreaga ţară. Anume ţara trebuie să devină candidat la aderare la UE, iar societatea trebuie să fie informată despre etapele procesului de integrare europeană. Opinia a fost exprimată de către însărcinata cu afaceri a Letoniei la Chişinău, Vita Dobele, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Potrivit acesteia, în procesul de integrare europeană, societatea trebuie să fie unită şi să cunoască care sunt etapele şi efectele parcursului european. Astfel, în opinia ei, cetăţenii trebuie să fie informaţi despre prevederile acordurilor ratificate dintre ţară şi UE, dar şi să cunoască paşii parcurşi în procesul integrării.

Vorbind despre procesul de integrare europeană al Letoniei, Vita Dobele a spus că în ţara sa acest proces s-a derulat mai uşor decât în Moldova din mai multe considerente. Unul dintre acestea ar fi şi faptul că Letonia are o experienţă de statalitate mai bogată de cât Republica Moldova. De asemenea, în timpul cât Letonia a fost parte a Uniunii Sovietice, ţara a reuşit să-şi păstreze limba şi alfabetul.

Însărcinata cu afaceri a Letoniei la Chişinău a menţionat că şi în perioada sovietică se foloseau în mod alegoric simbolurile naţionale, deşi acest lucru nu era permis. Anume faptul că simbolurile naţionale au fost vii a şi constituit o bază pentru consolidarea societăţii din Letonia.

Totodată, diplomata a afirmat că după proclamarea independenţei, partidele din Letonia au făcut o înţelegere în privinţa unei direcţii comune a politicii externe a ţării, orientată spre NATO şi UE.

Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.