logo

Virgiliu Pâslariuc: Ucrainenii nu vor să fie parte a ideii imperiale ruse


https://www.ipn.md/index.php/ro/virgiliu-paslariuc-ucrainenii-nu-vor-sa-fie-parte-a-8004_1090048.html

„URSS a dispărut nu pentru că i s-au terminat banii, ci pentru că i s-au terminat cuvintele”, adică s-a epuizat acel suport ideologic care asigura perpetuarea imperiului, făcând liantul între centru și periferii. La aceste cuvinte aparținând unui autor rus s-a referit Virgiliu Pâslariuc, deputat al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, doctor în istorie, în cadrul dezbaterii publice „De ce au dispărut toate imperiile lumii, de ce nu a renăscut niciunul dintre ele?”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

„Ziua de 9 mai s-a dovedit a fi unica idee în stare de fi pusă în funcțiune pentru a justifica ambițiile imperiale ale Rusiei. Referindu-se la eșecurile URSS, istoricul a amintit că „ei (centrul) s-au prăbușit economic, aspectul militar a rămas doar pe plan virtual (istoric). Acum Moscova, Putin încearcă să readucă trecutul: el oferă un trecut frumos Rusiei. Dar nu are nici o perspectivă, niciun proiect de viitor”, a spus istoricul.

Rusia a fost mereu un elev foarte bun al Occidentului, a luat calapoadele lui și a creat lucruri, care s-au plasat pe culmile valorilor europene, a afirmat vorbitorul. „Să ne amintim de cultura rusă, care este una de esență europeană. Ceaikovski, Glinka au creat o muzică de excepție de factură europeană. Același lucru, literatura. Tot așa și tehnologiile - importul de tehnologii s-a făcut și în perioada țaristă, și în perioada sovietică. „Marea industrializare” s-a făcut cu suportul specialiștilor americani”, a relevat Virgiliu Pâslariuc.

Însă rezultatele obținute prin racordare la Occident demult au devenit istorie: „Întrebarea este: ce îi rămâne Rusiei, ea fiind decuplată? Deja s-a spus aici că economic Rusia nu prezintă (un exemplu): ponderea ei în economia mondială este în jur de două procente”.

Istoricul a proiectat invazia Rusiei în Ucraina pe realitățile ideologice din imperiul sovietic, când URSS, Ucraina și Belarus, erau membri în drepturi egale ai ONU. „În Uniunea Sovietică, Ucraina a fost înglobată în ideea imperială „sovietică”, ea era pe același picior cu Rusia. Dacă în perioada țaristă nucleul imperiului se constituia din Velikorusia, Malorusia și Belorusia, în URSS s-a mers pe ideea leninistă înfăptuită de Stalin de o „cimenta” nu pe verticală, ci pe orizontală...Acum, Putin vrea să revină la ideea verticalei de putere și el înțelege că fără Ucraina, Rusia nu poate fi un imperiu”.

Dar una este cucerirea spațiului, și alta e loializarea populației. În acest sens, ucrainenii văd lucrurile altfel. Dacă Rusia îi vede ca pe o parte a unui tot întreg, ucrainenii se autopercep ca o națiune, ceea ce nu le convine oponenților săi. ”Toate au început, inclusiv maidanul, pentru că ucrainenii au dorit să meargă în altă direcție. Și atunci a venit marea contestare – Crimeea, Donbasul. Iar noi vedem acum punctul culminant al confruntării. Și totul depinde de resursele pe care vor reuși să le angajeze părțile”, a conchis Virgiliu Pâslariuc.

Dezbaterea publică la tema „De ce au dispărut toate imperiile lumii, de ce nu a renăscut niciunul dintre ele?”, organizată de IPN, a fost ediția a 248-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.