logo

Virgiliu Pâslariuc: În Moldova, epidemia ar mai putea exista ca fenomen izolat


https://www.ipn.md/index.php/ro/virgiliu-paslariuc-in-moldova-epidemia-ar-mai-putea-exista-8004_1075317.html

„În Republica Moldova nu există „nu pot opri pandemia”, ci există „nu vreau să opresc pandemia”. Or, toate statele au arătat că există căi clare de depășire a crizei”. O spune Virgiliu Pâslariuc, doctor în științe istorice, conferențiar universitar. În aceste condiții, potrivit conferențiarului, există teama că pandemia va dispărea pe plan global, dar în Republica Moldova epidemia va mai exista ca fenomen izolat. Și aceasta pentru că anumite cercuri vor dori să mențină această stare de frică, teamă legată de pandemie. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Doctorul în istorie a menționat că, din punct de vedere politic, criza legată de pandemia de COVID-19 se pliază intereselor politicienilor. „Aceștia mobilizează electoratul prin frici. Autoritățile pot introduce restricții venind cu mesaje că „dacă nu îndepliniți ordinele ne întoarcem la starea excepțională”. În opinia sa, guvernarea începe să joace cu acest lucruri. „Or, coronavirusul nu poate să anuleze democrația”, spune el..

Virgiliu Pâslariuc a menționat că, de fapt, criza sanitară și cea socială merg împreună. Iar cel mai important este că guvernanții trebuie să țină cont de opinia maselor și de ce spun oamenii, „pentru că poporul se răscoală, dacă nu îi este asigurată securitatea, prosperitatea etc.”

„Or, din păcate, guvernarea, în comunicarea ei strategică, dacă o putem numi așa, a ales calea culpabilizării populației. Ați observat: de vină permanent sunt sau diaspora, care a venit și i-a infectat pe toți, sau cei care nu poartă mască, sau cei care vor să facă nunți. Deci, oricine, numai nu ei. Cu toate că de la guvernare se așteptau trei lucruri simple – să facă testare masivă care să permită reducerea focarelor, să obțină niște investiții elementare în menținerea economiei și această muncă de informare, care este extrem de importantă”, a declarat Virgiliu Pâslariuc.

Conferențiarul a spus că cei 30% din cetățeni care neagă existența coronavirusului sunt obosiți de incertitudine: „vor să iasă cumva din această stare, psihologic să se auto-convingă că nu există, că nu-i afectează. Guvernarea nu le-a arătat acestor oameni niște pași concreți cum se va ieși din această situație. Nu există planuri strategice de ieșire din criză. Guvernarea trebuie să înțeleagă că măsurile trebuie implementate cu societatea și în beneficiul societății”.

În opinia sa, contează comunicarea strategică. Este necesar un mecanism al autorităților care să convingi oamenii să țină cont și să respecte măsuri stabilite. „Altfel, pot exista focare de nemulțumiri sociale, așa cum se întâmplă în multe state din lume. Și aceste focare se pot acutiza în toamnă, când va crește temperatura politică”, a mai spus Virgiliu Pâslariuc.

Dezbaterile „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, sunt ediția a 146-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.