logo

Virgil Pâslariuc: Problema nedreptății e principala invocată de cetățeni


https://www.ipn.md/index.php/ro/virgil-paslariuc-problema-nedreptatii-e-principala-invocata-de-cetateni-8004_1082755.html

Nedreptatea e principala problemă a societății, invocată de cetățeni. Mergând din sat în sat, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate se conving că vechea problemă a injustiției e principala invocată. În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate își propune să facă dreptate în țară și vine cu un plan de acțiuni. Judecătorii și procurorii corupți urmează să fie dați afară din sistem, hoții să fie pedepsiți, iar averile acestora - confiscate, funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri să fie pedepsiți și eliberați din funcție. „Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor. Toți vor fi egali în fața legii. Venim în prim-plan cu dreptate, ordine și disciplină, care prevede evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Vom impune independența reală a justiției și vom livra voința politică necesară pentru a face progrese în materie de dosare de rezonanță anti-corupție. Primele trei legi pe care le vom impune sunt: confiscarea averilor pe care funcționarii și demnitarii nu le pot justifica, excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție și reformarea Procuraturii Anticorupție după modelul DNA din România”, a spus candidatul PAS Virgil Pâslariuc, invitat la cea de a treia dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Întrebat cum va fi posibilă la modul practic confiscarea averilor pe care funcționarii și demnitarii nu le pot justifica și excluderea imunității deputaților, Virgil Pâslariuc a răspuns că vor trebui operate schimbări constituționale. „Sperăm că vom avea o majoritate de deputați onești și integri. Problema agonisirilor nejustificate e una enormă, vizează corupția politică mare. Dacă până acum politicienii care ajungeau la cârmă deveneau hoți, acum hoții vor în politică. Ei se folosesc de legislația modelată special ca să permită oamenilor cu un trecut dubios să intre în politică și să beneficieze de drepturi politice pentru a scăpa de pedepse. De asta, ne propunem să scoatem această imunitatea ca să nu vină procurorul general de fiecare dată în fața parlamentului să ceară ridicarea imunității”, a explicat Virgil Pâslariuc.

Întrebat de ce unii consideră că PAS este unicul salvator al societății moldovenești, Virgil Pâslariuc a răspuns că, la momentul actual, PAS deocamdată e partidul care se bucură de încrederea cetățenilor. Iar aceasta oferă partidului speranța că pe 11 iulie va primi mandatul de guvernare. „Avem în spate o istorie, de 5 ani suntem în luptă cu regimul lui Plahotniuc, cu Dodon și cetățenii au văzut și apreciat acest lucru. De aceea, consider că merităm această încredere pentru a prelua guvernarea pentru următorii 4 ani”, a opinat Virgil Pâslariuc. Cu referire la faptul că cei sus-menționați, Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, nu sunt încă la pușcărie, Virgil Pâslariuc a afirmat că în cazul lui Vlad Plahotniuc, acest lucru a fost imposibil cu 15 deputați în Parlament. „De aceea am mers în campania prezidențială și mergem acum în cea parlamentară cu un program în care ne propunem să aducem în țară dreptate, ordine și disciplină. Dacă cu ajutorul cetățenilor vom obține majoritate parlamentară vom avea toate pârghiile care ne vor permite să-i pedepsim pe hoți. Nedreptatea e principala problemă pe care oamenii o consideră cea mai marea problemă a Republicii Moldova, de aceea noi, prin programul ambițios de reformare a justiției, prin curățarea instituțiilor statului, aducerea oamenilor onești în instituții, vom reuși să implementăm acest plan, inclusiv să-i tragem la răspundere pe cei responsabili de furturile sistemice din ultimii ani”, a explicat Virgil Pâslariuc.

Virgil Pâslariuc susține că PAS a făcut estimarea cheltuielilor necesare pentru implementarea promisiunilor electorale: „Majorarea salariului mediu până la 15 mii de lei vine din calcule realiste. Realizarea promisiunii e posibilă prin repornirea motoarelor economiei. Plățile sociale vor fi și ele posibile dacă banul public va fi gestionat corect, dacă va exista o bună administrare și dacă vom reuși să convingem partenerii de dezvoltare să ne ajute”.

Candidatul PAS a remarcat că mesajele politice se pliază pe așteptările electoratului. „Cel care reușește mai bine acest lucru, acela câștigă alegerile. Printre cele mai mari probleme formulate de cetățeni sunt sărăcia care trebuie combătută prin întărirea economiei, hoția, corupția, care slăbește statul și fură cetățenii, dezbinarea de către politicienii iresponsabili a cetățenilor și izolarea internațională. Victoria Maiei Sandu arată că majoritatea cetățenilor consideră necesară schimbarea. Oamenii vor un stat care îi protejează nu îi fură, le garantează siguranța în ziua de mâine și un trai decent alături de cei dragi. Soluția e un parlament responsabil și un guvern stabil care vor asigura creșterea economiei, dreptate si echitate socială. Perioada de furt, fărădelege, sărăcie, dezbinare intenționată poate să se încheie peste 10 zile, după votul din 11 iulie, când oamenii vor vota pentru venirea vremurilor bune”, s-a adresat candidatul PAS către alegători.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, concurentul electoral Partidul Acțiune și Solidaritate se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 5.


La cea de-a treia dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” au mai participat președintele Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi și Partidul Politic Partidul Legii și Dreptății, reprezentat de candidatul Vasile Ceban.

La cea de a patra dezbatere electorală IPN, care va avea loc vineri, 2 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.