Grupul de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor” încearcă să acceseze mai multe fonduri, a spus directorul Viorica Mămăligă, participând la dezbaterea publică „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici”, organizată de Agenția de presă IPN. „Inițial, când a început procesul de creare a GAL-urilor, partenerii noștri de dezvoltare ne ofereau subgranturi, pentru a realiza acest exercițiu de lucru în echipă și de implementare a microproiectelor la nivel de microregiune. La început aveam doar câte un fond”, a specificat directorul GAL „Plaiul Codrilor”.
Lipsa de mijloace i-a determinat pe membrii GAL-ului din inima Codrilor să caute soluții. „Văzând că nu este o stabilitate de funcționare a GAL-urilor, pentru că subgranturile veneau pe o perioadă de timp de la 10 la 11 luni, că nu sunt suficienți bani pentru ca să realizăm indicatorii stabiliți în strategia de dezvoltare a regiunii, încercam să accesăm mai multe fonduri, dar la început nu prea știam noi cum se face acest lucru”, spune Viorica Mămăligă. „Atunci a venit în ajutor Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER, a creat un fond de parteneriate și am aplicat la acest fond, pentru că nimic nu se oferă gratuit, totul este în bază de concurs, iar asta ne ajută să ne dezvoltăm capacitățile și să fim mai buni. Am accesat acest fond de parteneriate și am început să căutăm un GAL de la care să avem ce învăța. Acesta este GAL Napoca Porolissum din România. În 2022 am plecat în România, am văzut cum funcționează un GAL care are deja o experiență de peste 13 ani, am văzut proiecte implementate de ei și am văzut pe ce se pune accentul. M-am întâlnit cu echipa administrativă, am fost la sediu și am văzut cum funcționează organele administrative și cum se procedează în cazul accesării de fonduri”, a precizat ea.
Colaborarea între GAL „Plaiul Codrilor” și GAL Napoca Porolissum a fost una benefică. „De atunci sunt bunii noștri prieteni, sunt și vor fi în ceea ce privește încurajarea parteneriatului, în ceea ce privește accesarea de fonduri”, a afirmat Viorica Mămăligă. „Acum stabilitatea vine din partea Programul Național LEADER, pentru că în acest caz vorba e de o sumă mult mai mare de bani, ceea ce oferă stabilitate echipei administrative, contribuind, totodată, la dezvoltarea durabilă economică a regiunii. În prezent, GAL-ul „Plaiul Codrilor” are acces la patru fonduri. Încercăm să dezvoltăm o platformă digitală, ce ține de promovarea produselor și destinațiilor turistice în regiunea noastră. Dacă până în 2022 noi încercam să implementăm mai multe proiecte din diferite domenii, mai apoi ne-am propus să identificăm ceea ce este al nostru și să investim în ceva anume, respectiv, acel „ceva” este turismul. Avem multe destinații turistice și produse locale, care au nevoie de suport financiar, dar și de promovare, ca să creștem veniturile și să atragem turiștii în zona noastră. De asemenea, implementăm proiecte cu Solidarity Fund PL în Moldova, pentru a dezvolta capacitățile echipei administrative. Am creat o nouă funcție, de animator local, funcție preluată de la colegii noștri din România, de la GAL Napoca Porolissum”, a spus Viorica Mămăligă.
„De la colegii noștri din România, membri ai GAL-ului Napoca Porolissum, am învățat cum să accesăm fonduri, să prioritizăm ideile noastre de dezvoltare, să implicăm tinerii în activitățile noastre. La GAL Napoca Porolissum mi-a fost dat să aflu despre existența unui parlament rural al tinerilor. Ne-am dorit să organizăm și noi ceva asemănător. Atunci am lansat o invitație către colega mea Alina Baba (Alina Baba, manager, Asociația GAL Napoca Porolissum, România, altă participantă la dezbatere – n.r.), să vină să ne ajute, pentru că formarea unui parlament al tinerilor presupune un proces, nu este ceva spontan. Vorba e de implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local, de participarea lor la ședințele consiliului, indicarea în strategiile locale a unor priorități care i-ar ține aproape de casă. GAL Napoca Porolissum ne ajută să ieșim din zona noastră de confort. Mai nou, am reușit să aplicăm împreună la un proiect, pentru a dota cu cele necesare două centre de tineret, unul – în regiunea GAL-ului „Plaiul Codilor” și celălalt în spațiul GAL-ului Napoca Porolissum”, mai spus Viorica Mămăligă.
Dezbaterea publică „Abordarea LEADER în România și Republica Moldova, schimb de experiență, transfer de bune practici” este ediția a cincea din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.