logo

Viorel Cibotaru: UE are o atitudine obiectivă și critică față de acțiunile guvernării


https://www.ipn.md/index.php/ro/viorel-cibotaru-ue-are-o-atitudine-obiectiva-si-critica-fata-de-actiunile-guvern-7965_1038779.html

„Facem o greșeală substanțială când spunem că Uniunea Europeană susține sau nu susține Republica Moldova, pentru că toate instituțiile europene susțin integrarea europeană a Republicii Moldova. Însă, au o atitudine foarte obiectivă și critică față de acțiunile guvernării, de unde rezultă și tărăgănarea acordării asistenței macrofinanciare pentru Moldova, deja pe parcursul a doi ani”, a declarat președintele PLDM, Viorel Cibotaru în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Liderul PLDM a spus că derapajele democratice, corupția în cadrul clasei politice, incapacitatea de a implementa reformele în baza angajamentelor vechi și incoerența instituțională sunt printre constatările frecvente ale organizațiilor internaționale de monitorizare. „Dacă vorbim despre Moldova, aceasta nu este doar Partidul Democrat și Guvernul, dar și partidele de opoziție, societatea civilă. Și când există lipsă de dialog pe o temă care ne-ar uni, și anume, parcursul european, la care au contribuit și alte partide, nu doar Partidul Democrat și acele fracțiuni traseiste, care se intitulează independente, toate aceste acțiuni nu au credibilitate în Uniunea Europeană, care are o viziune absolut clară asupra acestor lucruri, iar euforia actualei guvernări este doar pe plan local”, susține președintele PLDM.

Potrivit lui Viorel Cibotaru, condițiile Uniunii Europene pentru debursarea celor 100 de milioane de euro sunt absolut clare, de aceea își dorește ca guvernarea să le îndeplinească, pentru că ar fi în beneficiul societății. „Uniunea Europeană nu vrea ca guvernarea și de data aceasta să nu-și îndeplinească angajamentele, de aceea a creat un precedent când, în lista condițiilor pentru acordarea asistenței macrofinanciare a inclus ceea de a 29-a condiție, legată de modul de implementare a celorlalte 28 de condiții”, a spus el.

Lucrurile trebuie privite în context, susține liderul PLDM, de aceea, când se afirmă că guvernarea va obține asistența macrofinanciară, nu trebuie să ne pronunțăm înainte de termen, dar trebuie să vedem modul cum va fi evaluată guvernarea, pentru că evaluarea din partea UE va fi una extrem de drastică, afirmă liderul PLDM.

„Una sunt regulile în care sunt exprimate politicile în cadrul Parlamentului și altul este modul în care activează Comisia Europeană, care nu poate întinde la nesfârșit și pedepsi Republica Moldova pentru faptul că guvernarea nu-și îndeplinește angajamentele. Aștept ca această evaluare să fie critică și suficientă ca această rambursare să înceapă la nivelul măcar a primei tranșe. Cred că acest lucru este posibil să se întâmple în luna ianuarie sau februarie, fapt care va fi salutat și de opoziție”, a notat Viorel Cibotaru. Totuşi, el a formulat şi anumite rețineri, în condițiile în care există riscul „să fie dezlegată mâna guvernării pentru a folosi acești bani într-un an electoral pentru pomeni electorale”.

Concluzia acestuia rezultă dintr-o primă analiză a draft-ului bugetului național pentru anul viitor, care, potrivit lui Viorel Cibotaru, are o orientare excesivă pentru interesele pur electorale ale partidului de la guvernare și mai puțin în proiecte strategice de durată.

Acesta a precizat că în următoarele rapoarte de evaluare ale Republicii Moldova de către UE se vor conține și fapte despre cum partidul de guvernământ descurajează partidele de opoziție și cum se pun presiuni pe reprezentanţii acestora. „Nu poate fi vorba de dialog pentru că unul ține bâta în mână, iar celălalt este limitat la dreptul de a-și efectua activitatea politică. Sunt lucruri foarte grave și nu cred că guvernarea trebuie să deseneze o imagine euforică, pentru că cei de la Bruxelles nu cred în asta și nimeni nu crede că Moldova își îndeplinește angajamentele asumate în parcursul său european”, a adăugat președintele PLDM.

În aceeași ordine de idei, Viorel Cibotaru a menționat că o condiție pentru debursarea asistenței macrofinanciare ar fi ca partidul de la guvernare să renunțe la sistemul mixt, ceea ce va putea reîntoarce speranța că în Moldova poate exista un dialog politic, cel puțin între partidele proclamate pro-europene.

Dezbaterile publice „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, constituie ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.