logo

Viorel Cibotaru: Trebuie să acționăm pentru evitarea expunerii la un atac militar


https://www.ipn.md/index.php/ro/viorel-cibotaru-trebuie-sa-actionam-pentru-evitarea-expunerii-la-8004_1088108.html

„Acum toată grija autorităților este ca Republica Moldova să nu fie implicată în acest război, să nu fie expusă unui atac militar direct, la care țara noastră nu poate răspunde”. Declarația a fost făcută de Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice, expert în domeniul securității naționale și internaționale, ex-ministru al apărării, în cadrul unei dezbateri publice la IPN.

„Noi toți, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, apartenență politică, experiență, vârstă, trebuie să pledăm pentru oprirea cât mai grabnică a acestor atrocități, a acestui conflict militar. Pentru că atunci când zboară rachetele de asupra capului, totul este absolut irațional, nimic nu este sigur și viitorul rămâne incert”, a menționat Viorel Cibotaru.

Expertul a apreciat concentrarea guvernării pe probleme punctuale, de rezolvarea cărora ține bunăstarea fiecărui cetățean – „gestionarea problemei creșterii prețurilor sau orice altă disfuncționalitate care poate fi provocată de războiul din Ucraina”. „Nu este timpul pentru dispute politice. Trebuie lăsate de o parte toate formele de protest, care nu țin acum de supraviețuirea statului nostru. Exact așa cum Ucraina se bate acum pentru supraviețuirea sa ca stat independent, este și situația Republicii Moldova, numai că noi suntem într-o situație mai bună, pentru că nu suntem atacați militar nemijlocit”, a specificat expertul.

Viorel Cibotaru speră ca sprijinul internațional pentru Ucraina, valul de sancțiuni, să oprească agresiunea, care este „irațională, nu a fost provocată prin niște acțiuni care să justifice luptele în centrul Ucrainei, asaltul Kievului, luarea Cernobîlului”. În opinia sa, un asediu al Odesei ar schimba dramatic situația din Ucraina și din regiune.

„Pe partea geopolitică, geostrategică și politică, trebuie să avem în vedere cu toții că Republica Moldova se află într-o situație foarte și foarte delicată. Pe de o parte, noi am fost victime ale unui astfel de tip de conflicte în 1992. Am fost foarte mult afectați după conflictul din 2014 – 2015. Și astăzi suntem iarăși într-o situație foarte delicată. Pe de o parte, avem instituit statutul de neutralitate, care dictează un anumit tip de comportament. Pe de altă parte, noi avem trupe ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Avem și formațiuni paramilitare ale autoproclamatei republici transnistrene”, a explicat Viorel Cibotaru.

De aici vine prudența autorităților de a nu face „declarații belicoase, care pe de o parte să arate curajos, dar pe de altă parte să afecteze extrem de mult situația, pornind de la faptul că noi nu avem cu ce acoperi imediat – dacă ni se va deconecta – energia electrică, gazul, dacă ni se vor face multiple alte probleme” din arsenalul instrumentelor războiului hibrid. „Dacă nu înțelegem această poziție a autorităților, înseamnă că ne dorim răul”, a specificat Viorel Cibotaru.

Autoritățile Republicii Moldova și societatea „trebuie să ia o pauză emoțională”. „Cât mai puțin să semănăm emoții care ar putea provoca panică la oameni mai puțin versați. Să ne solidarizăm în jurul autorităților, așa cum sunt ele. Până acum, deciziile autorităților au fost absolut corecte, bazate pe legislația Republicii Moldova, în conformitate cu toate standardele. Trebuie să oprim orice posibilitate ca oamenii să fie dezinformați. Serviciile speciale trebuie să oprească acea parte de război hibrid, care se poartă atât împotriva Ucrainei, cât și împotriva lumii occidentale, care descurajează oamenii, creează panică și haos”, a menționat Viorel Cibotaru.

Dezbaterea publică la tema „Poziția și acțiunile Moldovei în noile condiții de securitate”, organizată de IPN, a fost ediția a 226-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.